Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Bektaş
Üye 25 Ağustos 2 Cevap
7

Var olan bilincimiz yeni bilinçleri kendi içinde var edebilir mi?

Beyninizi yüz kat daha verimli ve daha stabil kullandığınızı düşünün. Bir roman yazar gibi zihninizde tüm detaylarıyla bir dünya yarattınız bu dünyada yaşayan milyonlarca insan var ve beyninizde doğumlarından ölümlerine kadar her şeyi kurguladınız. Bu insanlar gerçek bir bilince sahip midir?
548 görüntülenme
Var olan bilincimiz yeni bilinçleri kendi içinde var edebilir mi?
Var olan bilincimiz yeni bilinçleri kendi içinde var edebilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ayşən Orucova
Heveskar düşünür 26 Ağustos

[1][2] Soruya gelmeden önce beynin nasıl çalıştığını gözlemleye bileceğimiz kitaplar yazan nörobilim alanında çalışan yazarımızın kitaplarını okuya biliriz. Beynimizin organlarımız, hormonlarımız ve bir sürü fiziki faaliyyet neticesinde temel oluşturan olaylara yöneticiliği sayesinde onlar bir işleve sahip oluyorlar. "Ben kimim?" sorusunun cevabı orada yatıyor. Şu an var olduğundan emin olduğumuz, içi biz dahil insanlar gerçek bilince sahip mi? Gerçek tam olarak nedir? Beynin karmaşık bir yapısı var ve biz onu ne kadar çözdüğümüze inansak bile hep daha fazlası mevcut oluyor. Beynin var olduğu süreçte kurgu olsa bile bilinç gerçektir. Bir hakimiyyete sahip olan, var eden beyin için kurgu yok. Kurgunun varlığına inandırılan bizler varız. Baş edebilmenin tek yolu bu.

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2011). Incognito: The Secret Lives Of The Brain. ISBN: 9780143173175. sf: 304.
  2. D. Eagleman, et al. (2015). The Brain: The Story Of You. ISBN: 9780525433446. sf: 256.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 26 Ağustos

Bir insan bilincinin kendi içinde yeni bir bilinç yaratması fikri (yani bir dünya hayal edip bu dünyada tam anlamıyla bilinçli varlıklar yaratmak) hem bilimsel hem de felsefi açıdan tartışılan bir konu ve net bir bilimsel uzlaşıya sahip değildir. Mevcut nörobilim araştırmaları bilincin karmaşık sinirsel süreçlerden doğduğunu ve bu sürecin beynin fiziksel yapısıyla yakından bağlantılı olduğunu öne sürer. Bu materyalist görüşe göre zihinsel çaba ya da hayal gücü yoluyla bağımsız bir bilinç yaratmak imkânsızdır; çünkü bu karmaşık sinirsel süreçlerin yeniden üretilmesini gerektirir ve bu sadece hayal gücüyle mümkün değildir​.

Felsefi açıdan bakıldığında zihninizde kendi düşünceleri ve deneyimleri olan varlıklar hayal etseniz bile bunlar gerçek bir bilinç oluşturmaz; daha ziyade kendi bilinçli deneyimlerinizin bir uzantısı olarak kabul edilir. Hayal ettiğiniz bu varlıklar sizinle aynı şekilde bilinçli değildir; onlar sizin hayal gücünüzün ürünüdür ve bu nedenle bağımsız bir öznel deneyime sahip değillerdir. Bu görüş de David Chalmers'ın "bilincin zor problemi" ile örtüşmektedir.[1][2][3][4][5]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. N. News. A New Theory In Physics Claims To Solve The Mystery Of Consciousness - Neuroscience News. (11 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Neuroscience News | Arşiv Bağlantısı
  2. L. Mudrik. (2023). Consciousness: What It Is, Where It Comes From — And Whether Machines Can Have It. Springer Science and Business Media LLC, sf: 25-26. doi: 10.1038/d41586-023-03335-5. | Arşiv Bağlantısı
  3. Psychology Today. How Philosophers And Neuroscientists Define 'What Is Consciousness?'. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  4. Psychology Today. The First 4 Fundamentals About Consciousness And The Brain. Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  5. P. Goff. The Mystery Of Consciousness Shows There May Be A Limit To What Science Alone Can Achieve | Blog Of The Apa. (8 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: apaonline | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close