Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Bozkuş
Üye 10 Mart 2024 1 Cevap
7

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1931 yılında okutturduğu tarih kitabındaki, İslam ile ilgili yanlış söylemleri neden okutuldu veya okutuldu mu?

Arkadaşım Atatürk düşmanı, onunla bu konu hakkında konuşmak istedim ve bana sorduğu ilk soru Atatürk ün yazdığı bir tarih kitabında ''Muhammed'in oluşturduğu kurallar bütününe kuran denir'' adındaki söyleminin doğru olmadığını o zaman ki gençlere İslamı yanlış öğrettini söyledi. O yüzden düşmanmış. Sizin bu konu hakkindeki görüşleriniz nedir?
750 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 24 Ağustos

Arkadaşınızın tarih bilgisi ne yazık ki kulaktan dolma bilgilerle sınırlı görünüyor. Öncelikle Atatürk'ün 1931'de okuttuğu iddia edilen bir tarih kitabında böyle bir ifade yer aldığına dair güvenilir bir kaynak sunabilir mi? Yoksa bu da gerçeklerle yüzleşmekten kaçanların uydurduğu bir şehir efsanesi mi? Atatürk dönemin gençlerine akıl ve bilimi rehber edinmelerini öğütlerken İslam'ı yanlış tanıtmak gibi bir çelişkiye düşer miydi sanıyorsunuz? Kaldı ki Kuran'ın Allah'ın kelamı olduğu inancı İslam'ın temelini oluşturur. Bu gerçeği saptırmaya çalışmak sadece cehaletin değil aynı zamanda art niyetin de göstergesidir.

Arkadaşınıza sormak isterim acaba Atatürk'ün "Medeni Bilgiler" kitabını okuyup anlamaya çalıştı mı hiç? Yoksa sadece başkalarının çarpıtılmış sözlerine mi kulak veriyor? Eğer bu kitabı okusaydı Atatürk'ün dine ve inançlara saygılı olduğunu hatta İslam'ın özüne dönüş çağrısı yaptığını görürdü.[1] Eğer maddi durumu yoksa bana ulaşsın ben alırım ona okuyacağını da... okuyabileceğini de pek sanmam gerçi.

Özellikle "Din vardır ve lazımdır. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur." diyerek dinin toplumların sürekliliği için önemli olduğuna işaret etmiştir. Ayrıca "Milletimiz din ve dil gibi kuvvetli iki fazilete maliktir." ifadesiyle dini ve dili milletin temel değerleri arasında saymıştır. Atatürk, dini cehalet, hurafeler ve istismarlar karşısında korumak gerektiğine inanmış ve bu konuda halkı bilinçlendirmek için çalışmalar yapmıştır. Dini sadece bir inanç sistemi olarak değil aynı zamanda toplumu ileriye taşıyan bir güç olarak görmüştür. "Hz. Muhammed zamanındaki gerçek İslamiyet" diyip islamiyetin yanında olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak görünen o ki bazıları gerçekleri öğrenmek yerine körü körüne Atatürk düşmanlığı yapmayı tercih ediyor. Bu da onların ne Atatürk'ü ne de İslam'ı gerçekten anladıklarını gösteriyor.

Beyin dediğimiz şey çok elzemdir fakat onu sadece taşımak bir işe yaramaz. Kullanmak da gerekiyor yoksa sadece kafatasının içinde boş ağırlık yapar. Bazıları için beyinler sadece yüzlerini dik tutmaya yarayan bir ağırlık merkezinden ibarettir. Onlar için düşünmek egolarını taşımaktan daha ağır bir yüktür.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D&R. Medeni Bilgiler - Gazi M.kemal. Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2024. Alındığı Yer: D&R | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close