Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Dini inançlar insanoğluna daha çok yarar mı, yoksa zarar mı sağlamıştır?

Din savunucuları gerçekleri saklamak için dinin sorgulanmasını günah saymışlardır.
333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhammed Fatih Yılmaz
İnançlı Kimse

Öncelikle şu dinin sorgulanması konusu insanlar arasında çok yaygın bir hata. Herkes inandığı dini ince ayrıntılarına kadar öğrenemez yani buna fırsatı olmaz. Çoğu kişi yalnızca temel bazı meseleleri bilir ve uygular. Dini ilimler dediğimiz meseleler ise çok geniş ve derin meselelerdir. Mesela İslami literatürde sadece fıkıh alanında yüzbinlerce kitap ve mesele mevcuttur. Tüm bunlar sistematik ve birbirine uyumlu bir düzen halindedir. Ancak kişi sadece temel meseleleri biliyorken ve geniş açıyla bakacak birikime sahip değilken böylesine derinlemesine meselelerin yalnızca tek bir tarafından tutup değerlendirmesi hadsiz bir davranıştır. Bir kişinin kuantum hakkında bir şey bilmemesine rağmen onun hakkında ileri geri konuşması gibi. Kuantum hakkında bilmeden konuşan kişi soru soruyorsa bile muhtemelen sorusu yanlıştır. Kendini sorguluyor zannederken aslında saçma bir duruma düşürüyordur. Yani kısaca dini meselelerde sorgulama -en azından İslami olarak- hiçbir zaman yasaklanmamıştır. Ancak bu sadece temel meseleleri bilen ve farklı olaylar arasında bağlantı kuracak birikime sahip olmayan kimselerin yapacağı bir şey değildir. Eğer kişi bu meselelerde söz hakkına sahip olmak istiyorsa bu ilimleri en temelinden alarak en azından geniş açı ile bakabileceği bir seviyede olmalıdır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Kitlesel bir etkiyi ele alırken, salt etkiye neden olan olguyu ele alarak sağlıklı sonuca varamayız. Ütopyaların gerçekleşmeme nedeni de bununla ilgili. Mükemmele en yakın, bize göre en iyi komün yaşam biçimlerinin uygulanamaz olmasında insan faktörünü görüyoruz. İnsan faktörü nedir...

Teori ile pratiğin arasındaki boşluğu oluşturan şey, insan faktörüdür. Teoride inanılmaz ülküsel, ileri, geniş bakış açılarına sahip insanın, uygulamada gayet kısır, çok faktörlü, teori ile çelişmeye hazır olması, kitlesel bir etkiyi ele almada gözden kaçmaması gereken yanımız.

Aynı şekilde dinleri de ele alırken, din in aslı ile, insanın din i kullanış, ele alış, faydalanma, araçsallaştırma, anlam yükleme hatta manipüle etmesini ayrı tutmak, bu ayrılığı tespit edebiliyor olmamız lazım. Bunu bir yönetim biçiminin insanlığı iyi mi kötü mü etkilediğini düşünürken de kullanabiliriz. Diyeceğiz ki, aynı yönetim biçimi şu kültürde şu gelişimi sağlamışken, bu topraklarda şu şekilde isyanlara, dağılmaya neden olmuştur vs. Yani, tek bir etki, insanlığı aynı şekilde etkilemiyor, kültürel geleneksel yapıya göre değişiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şunu iyice anlamış olmamız gerekiyor ki, kültür, din in önünde, ondan çok daha kalıcı bir biçimde korunur aktarılır ve daha yoğun bir baskıyla uygulanır. Çünkü kaynağı mağaraya dayanır, bireyler arasında kaybı minimum biçimde aktarılır. Din ise sonradan hayata girmiş, bilgilenme yoluyla aktarılmıştır. Kültüre göre daha zayıf köklere sahiptir. Çoğu zaman geleneği onaylaması için araçsallatırılır din. Hatta değiştirilir -gerekli- ve -masum- nedenlerle. Çünkü kültür ve gelenek temeldir. Din ise araç. Aynı din in farklı kültürlerde farklı yaşandığını görüyor olmamızın nedeni de bu kültür ve gelenek baskınlığı. Çok net.

Din insanlığa fayda mı getirdi, zarar mı sorusu bu şekilde baktığımızda, kültürden kültüre değişen bir sonuca gidecektir. Birileri tuz elde etmek için haçlı seferleri düzenleyecek, menfaate ulaşmak için din i araçsallaştıracak, birileri engizisyon mahkemeleri ile bilimin önüne set çekecek, birileri kişisel çıkarımlarını din adına hüküm yaparak insanları öldürecek. Kendi basit hedeflerini, menfaatlerini gerçekleştirmek için din i kullanacak. İşte burada din in getirdiği kötülükten bahsedebilir miyiz... Ya aynı şekilde salt siyasi bir ideolojinin kötülüğünden iyiliğinden... İnsan faktörünü ele almaksızın bunu yapamayız.

İnsan, her eline geçirdiği öğreti, bilgi, ideoloji, kurgu vs yi, kendine göre iyi ya da kötü anlamda kullanır. Kitleleri yönetmek için, ya da kendini kabul ettirmek için, ya da daha iyi bir gelecek hazırlamak için, ya da daha iyi bir insan olmak için.

Farkeder mi ?

137 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close