Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kavlos Muhalif)
Üye 13 Ağustos
2

Biz insanlar neden korkuyu komik ve kötü eziklik olarak görüyoruz?

Korku bizi hayatta turuyor cogu zaman o zaman neden insanlar ve dişiler korkan birini görünce gülüyorlar aksine daha uzun ömürlü olan biri evrimsel acidsn daha cok cekici bulunup begenilmez mi? Aynı bi daha dayanikli birde daha dayaniksiz iki erkek arasinda kalinca dişinin dayanikli olanj secmesi gibi bu konunjn evrimsel psikoloji konusu galiba
150 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 14 Ağustos

İnsanlar korkuyu evrimsel ve sosyal dinamikler nedeniyle bir zayıflık veya komik bir şey olarak algılarlar. Evrimsel olarak korku hayatta kalmak için gerekli olsa da korkunun görünür işaretleri başkalarına karşı bir zayıflık sinyali verebilir. Sosyal bağlamlarda özellikle hiyerarşik ortamlarda daha az korku gösteren bireyler daha baskın veya yetenekli olarak algılanabilir. Korkuya karşı kahkaha sosyal üstünlüğü göstermenin veya algılanan tehdidi azaltmanın bir yolu olabilir. Özellikle kadınlarda yaygın olan bu tepki potansiyel tehditler veya endişelerle çatışmasız bir şekilde başa çıkmanın sosyal bağları güçlendirirken stresi azaltmanın bir yolu olabilir.[1]

Biraz daha basite indirgemeye çalışırsak; korkan birine gülmek çoğunlukla bir savunma mekanizmasıdır. İnsanlar başkalarının korkularıyla dalga geçerek kendi korkularını bastırmaya veya onlarla yüzleşmekten kaçınmaya çalışabilirler.

Evrimsel açıdan bakıldığında da cesaret ve risk alma yeteneği potansiyel eşlere daha çekici gelebilir. Bu da kaynaklara erişim ve yavruların hayatta kalma şansını artırabilir. Ancak aşırı korkusuzluk da tehlikeli olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Korkunun komik olduğunu düşünenler muhtemelen hayatlarında hiç gerçek bir tehlikeyle karşılaşmamışlardır.

Kaynaklar

  1. K. O’Connell, et al. Fear. (22 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Oxford University Press (OUP) doi: 10.1093/oxfordhb/9780197544754.013.25. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close