Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
🪐 ∞ 🛰
🪐 ∞ 🛰
10K UP
Üye 9 Ağustos 2 Cevap
2

Evrimin geleceği nasıl olacak?

Bugün zekanın evrimleşmediği hayvanlarda eğer dünyada ki yaşam devam ederse milyonlarca yıl sonra tıpkı insan gibi zeki birer canlıya dönüşebilirler mi?
250 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 9 Ağustos

Öncelikle şu soruyu kendimize sorup anlamaya çalışmalıyız. Zeki olmak gerçekten canlılara avantaj sağlıyor mu? Dünya üzerinde ilk canlılığın ortaya çıktığı günden bu yana milyonlarca tür yaşadı ve medeniyet kurabilecek kadar zeki tür sadece biz olduk.

Zeki olmak evrimsel süreçte canlılara avantaj sağlayacak ise türler bu yönde şekillenebilir. Ancak genel anlamda bu yönde ilerleyen bir süreç vahşi ortamda çok, ama çok nadir olmalı. Aslanları örnek alalım; vahşi ortamda sizce daha hızlı koşmaya, daha güçlü çenelere ve dişlere sahip olmaya, daha dayanıklı olmaya ve daha büyük ve keskin pençelere mi ihtiyacı vardır, yoksa biraz daha zeki olmaya mı? Üstelik kıt kaynaklar ile zar zor sürülerini ayakta tutan bu canlılar, daha fazla enerji ihtiyacı gerektiren gelişmiş bir beyin; onlar için avantajı bırakın dezavantaja neden olacakken.

Zeki olmak ve bu durumun getirdiği avantajlar sadece beyin hacmimizin büyümesi veya daha gelişmiş beyine sahip olmak ile ilerlemez. Beyinin yanı sıra el, parmak, kol, el-göz koordinasyonu, iki ayak üzerinde duruş gibi diğer anatomik becerilerinde gelişmesi gerekir. Yani zeka dediğimiz kavram tek başına evrilen bir süreç değildir, eş zamanlı olarak bu saydığımız uzuvlar da gelişmeli ki zekamız ile düşündüklerimizi becerilerimiz sayesinde kendimize avantaj sağlayacak hale getirelim: Örneğin; Homo Habilis'in aletleri kendine fayda sağlayacak şekilde şekillendirmesi gibi. Bu uzuvlarınız yok veya yeterince gelişmemiş ise zeki olmanızın, enerji kaybından başka size ne faydası olabilir?[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. İnsan Zekasının Evrimi: Neden Sadece İnsanın Beyni Bu Kadar Evrimleşmiştir? - Evrim Ağacı. (21 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 9 Ağustos

Evrimin geleceğinde günümüzde zeki olmayan hayvanlar belirli koşullar altında zeki varlıklara dönüşebilir. Zeka çeşitli türlerde farklı çevresel baskılar nedeniyle evrimleşmiştir; bu baskılar karmaşık sosyal yapılar, problem çözme gereksinimleri ve çevresel zorluklar gibi faktörleri içerir. Örneğin bazı kuşlar, memeliler ve ahtapotlar gibi hayvanlar halihazırda önemli bir zekaya sahiptir ve milyonlarca yıl sürecek evrimsel baskılar altında bu veya benzer türler daha yüksek bilişsel yetenekler geliştirebilir.[1] Ahtapotlar için pek iyimser konuşamayacağım suya olan bağlılıklarından dolayı ancak;

Primatlar bu açıdan en güçlü adaylar arasında yer alıyor. Şu anda alet kullanımı ve sosyal davranışlar sergileyen şempanzeler veya bonobolar gibi türler, insanın evrimsel baskılar altında geliştiği gibi, benzer şekilde daha gelişmiş zeka seviyelerine ulaşabilirler. Ancak bu tür bir evrimsel süreç yüz binlerce hatta milyonlarca yıl sürebilir.

Kuşlar özellikle kargalar ve kuzgunlar gibi korvidler, mevcut zekalarıyla dikkat çekiyorlar. Bazı kuş türleri alet kullanma, karmaşık problemleri çözme ve hatta basit matematik işlemlerini gerçekleştirme yeteneğine sahipler. Eğer çevresel koşullar ve zaman faktörü uygunsa bu kuş türleri daha ileri düzeyde bir zekaya doğru evrimleşebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer ilginç olasılık ise sosyal böcekler, özellikle karıncalar ve termitlerdir. Bu türler halihazırda insan toplumuna benzeyen karmaşık sosyal yapılar ve problem çözme yetenekleri sergiliyorlar. Zekaları daha çok kollektif olsa da kolonilerinin daha karmaşık davranışlar geliştirmesi insan zekasına farklı ama karşılaştırılabilir bir düzeyde zeka gelişimine yol açabilir.[2][3]

Tabii ki tüm bu evrim muhabbeti bazı insanları rahatsız edebilir. Sonuçta eğer hayvanlar bizim kadar zeki olursa üstünlüğümüzü nasıl koruyacağız? Belki de evrim kibrimizi törpülemek için bize bir ders vermek istiyordur :)

Kaynaklar

  1. Animal Behavior & Cognition Lab. Evolution Of Intelligence — Animal Behavior & Cognition Lab. Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Animal Behavior & Cognition Lab | Arşiv Bağlantısı
  2. M. University. A Model For The Evolution Of Intelligence. (4 Mart 2024). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  3. J. Thompson. When Humans Are Gone, What Animals Might Evolve To Have Our Smarts And Skills?. (18 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close