Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Evde beslediğimiz muhabbet kuşu yavrusunu öldürdü. Neden olabilir?

Önce zayıf olan yavrusunu öldürdüğünü düşündük. Sonra büyük yavruyu beslemeyi reddetti. Ve baba kuş beslemeyi üstlendi. Ancak daha sonra büyük olan yavrucuğa öldürdü. Bunun sebebi nedir? Teşekkürler...
14,511 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Aslanlarda da bebek katilliği görülebiliyor. Belki bir fikir verebilir.

Bu cinayetin nedeni yavruları sevmemek falan değildir, genelde doğada bu kadar karmaşık duygular görülmez. Çok basit bir nedeni vardır: üreme. Yani Hayvanlar Alemi'nin 2 temel amacından biri... Hayatta kalmanın tamamlayıcısı.

Tüm Reklamları Kapat

Yavruları öldürmek nasıl olur da aslanların üremesine katkı sağlayabilir diye sorabilirsiniz. Hatta daha teknik bir boyuta ulaşarak, kendi yavrularının katlini doğal seçilim nasıl destekler diye sorabilirsiniz. İşte evrimin açıklayıcı gücü de zaten buradadır. Bir diğer seçilim baskısı, örneğin bu durumda cinsel seçilim, doğal seçilimi baskılayabilir ve ondan daha güçlü etki edebilir. Şöyle ki:

Dişi aslanlar eğer ki yavru bakımını sürdürüyorlarsa adet döngüsüne girmezler. Ta ki yavrular yeterince büyüyüp yuvayı terk edene kadar. Ondan sonra dişi aslan tekrar çiftleşmeye hazır hale gelir. Ancak erkek aslanlar bunu bekleyemeyecek kadar sabırsızlardır. Hele ki etrafta çiftleşebileceği, uygun bir dişi yoksa, erkekler inanılmaz bir tercihte bulunurlar: eğer ki zayıf olduğunu hissettiği yavruları varsa, bunları kendi dişleri ve pençeleriyle öldürerek dişileri tekrar üreme döngüsüne girmeye zorlarlar. Bu sayede, üreyemeyecek kadar yaşlanmadan önce, uyum başarısı daha yüksek yavrular üretmeyi başarabilirler. Bu, cinsel seçilimin doğal seçilimi baskılamasının baş döndürücü bir örneğidir. Bir diğer aile içi bebek katilliği ise dişi aslanlarda görülür. Eğer ki anne aslan, yavrularından bazılarına bakamayacağını anlayacak olursa, bir kısmını öldürür.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak neyse ki, bebek katliamı aslanlarda sadece aile içerisinde görülmez ve aile içi katilliğin oranı çok daha düşüktür. Bu tür bebek katilliğini daha çok sürüler arası ilişkilerde görürüz. İzah edelim:

Bir erkek aslan, bir diğer sürünün başındaki alfa erkeği yenerek o sürüye el koyarsa, hızla o erkeğin 9 aylıktan daha ufak olan yavrularını öldürmeye başlayabilir. Bu sayede sürüdeki dişileri tekrardan adet döngüsüne girmeye zorlar. Bu süreçte dişiler olanca güçleriyle yavrularını korurlar. Konuyla ilgili detaylı bir belgesel derlemesi, İngilizce olarak buradan izlenebilir. Aslanlarda gördüğümüz bu durum da, yine doğal seçilimin ve akraba seçiliminin devreye girmesi ve cinsel seçilimin baskısına karşı gelmeye çalışması anlamına gelir. Hangi seçilim kuvveti daha baskında, evrim o yöne doğru ilerler.

Erkeklerin ömürleri boyunca üreyebilmek için ortalamada sadece 2 yıllık bir süresi olduğu için, dişilerse her 2 yılda 1 defa üreyebildikleri için, erkeklerin yavruları öldürmek konusundaki dürtüleri cinsel seçilim dolayısıyla çok güçlü bir şekilde seçilmektedir. Yapılan analizlere göre her 4 aslan yavrusundan 1'i bu şekilde babaları ya da sürüyü ele geçiren erkekler tarafından öldürülmektedir.

4,360 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (25 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close