Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Kütle ne ile ölçülür?

Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür. Sıfır yerçekimli ortamda kefelere ne koyarsak koyalım hiçbiri ağır basmayacağına göre hata nerededir?
18,979 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarlarından

Merhaba,

Günlük kullanımda kütle ve ağırlık sık sık karıştırılır. Farkını sadeleştirerek kısaca anlatayım.

Kütle bir maddenin içerdiği madde miktarı olarak tanımlanır. Başka bir deyişle kütlesi büyük olan madde daha çok kütle parçacığı içermektedir. Bu yüzden de büyük kütleli cisimlere daha çok yerçekimi kuvveti etki eder. Yani büyük kütleli cisimlerin ağırlıkları da büyük olur.

Tüm Reklamları Kapat

Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür.

Kütlenin birimi kilogramken (kg), ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur (N). Ağırlık denilen kuvvet, kütleye ve ona etki eden kütleçekim alanına bağlıdır.

Kütleçekim alanından dolayı meydana gelen serbest düşmeye maruz kalan bir madde, sabit bir durumda olsa dahi, bu kuvvet tarafından ivmelenmek isteyecektir ve bu da tartıda ölçüm yapabilmemizi sağlar. Etki eden kuvvet kullanılarak, aslında tartının göstergesinde kilogram ölçeğinde bu kuvvetin karşılık geleceği madde miktarı ölçülür.

Kıyaslama ve farkını anlama açısından, kütlesi 1 kg olan bir cisim:

Tüm Reklamları Kapat

Güneş'te 247.2 N

Merkür'de 3.71 N

Venüs'te 8.87 N

Dünya'da 9.81 N

Ay'da 1.62 N

Mars'ta 3.77 N

Jüpiter'de 23.30 N

Satürn'de 9.2 N

Uranüs'de 8.69 N

Neptün'de 11 N

Tüm Reklamları Kapat

Plüton'da 0.06 N'dur.

Hatta Dünya üzerinde dahi her yerde aynı değildir.

1 kg'lık kütlenin ağırlığı Paris'te 9,81 Newton iken,

Tüm Reklamları Kapat

Ekvator'da 9,78 N,

Kutuplarda 9,83 N,

İstanbul'da 9,80 N,

Ankara'da 9,78 N'dur.

Tüm Reklamları Kapat

Sevgiyle kalın.

6,587 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedi. (25 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ankara Üniversitesi. (25 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Soner Albayrak
Fizik doktoruyum

Kütle teraziyle ölçülmek zorunda değil, bir sürü yöntemle ölçebilirsin: ben biri işlevsel ikisi de eğlencesine üç yöntem yazıyorum:

Newton fiziği yapacaksak bir yayın bir ucuna kütleyi bağla, diğer ucuyla da yaya kuvvet uygula: yayın esneme miktarından kütleyi hesaplayabilirsin. Yeryüzünde yayın bir ucunu sabit tutmak yeterli çünkü dünya zaten kuvvet uyguluyor, uzayda da yayın bir ucundan çekip ivmelendirecek olursak aynı işi görür.

Einstein'ın Özel Göreliliği'yle hesaplayacaksak teorik olarak şu yapılabilir: cismimize anti parçacıklar gönderip onu yavaş yavaş yok ederiz. Cismimiz tamamen yok olduğunda toplam çıkan radyasyon enerjisinin yarısı cismimizden çıkmıştır: E=mc^2'den de cismin orjinal kütlesi hesaplanır (hoş artık cisim kalmadı o ayrı :D).

Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın Genel Göreliliği'yle hesaplayacaksak da cismimizi uzayda boş bir yere götürür, cismin bu boş uzayı ne kadar büktüğünü ölçerek de oradan cismin kütlesini teorik olarak hesaplarız. Cismin uzayı nasıl büktüğünü ölçmenin bir yolu, cismin yakınlarında üçgenler çizip iç açılarını toplamaktır (sadece düz uzayda üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir, 180'den ne kadar farklı olduğu da uzayın bükümlüğü ile ilgili bilgi verir).

258 görüntülenme
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close