Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Emin Yıldız
Üye 1 Ağustos 2 Cevap
2

Neden ideal gazlarda P ve 1/V grafiği parabolik değil?

316 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 2 Ağustos

İdeal gaz yasasına göre, bir ideal gazın basıncı (), hacmi () ve sıcaklığı () arasındaki ilişki denklemi ile ifade edilir. Bu denkleme göre, sıcaklık () sabitken, basınç ( ve hacmin tersi () arasında bir doğru orantı mevcuttur. Bu da şu anlama gelir:

Burada mol sayısını, gaz sabitini, ve sıcaklığı temsil eder. Görüldüğü gibi, ifadesi, basıncın (, hacmin tersi () ile doğrusal bir ilişki içerisinde olduğunu gösterir. Bu durumda grafiği, eğimi olan bir doğru olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ilişkinin parabolik olmamasının nedeni, ideal gaz yasasında ve 'nin doğrusal bir şekilde ilişkilendirilmiş olmasıdır. Parabolik bir grafik, genellikle bir değişkenin karesiyle orantılı bir ilişkiyi ifade eder (örneğin, ). Ancak, burada basınç () hacmin tersi () ile doğrudan orantılı olduğundan, grafik parabolik değil, doğrusal olur. Bu ilişki, ideal gaz yasasının matematiksel yapısından kaynaklanmaktadır ve deneysel olarak da doğrulanmıştır.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. P. . Atkins. Atkins' Physical Chemistry. ISBN: 9780198769866.
  2. R. H. Petrucci, et al. General Chemistry: Principles And Modern Applications. ISBN: 9780131493308.
  3. P. . Atkins, et al. Chemical Principles: The Quest For Insight. ISBN: 9780716757016.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi 2 Ağustos

Aslında gaz kanunlarının çoğu deneysel yöntemlere dayanarak çıkartılan empirik modellerdir. Yani Boyle Kanunu çıkartılırken çeşitli gazlarla çeşitli deneyler yapılarak PV = c gibi bir denklem elde edilmiş. Bu şu demek, gazın basıncı ve hacmi dışında hiç bir çevresel veya içsel parametrenin değişmediği durumda basınç ile hacim doğru orantılı değişir demek. Ancak böyle bir durum gerçekte tabiki söz konusu değil.

Bu sebeple termodinamik teorilerinden yararlanarak ideal gazlar için daha kullanılabilir yarı empirik yarı analitik denklemler elde edilmiş. Politropik üs denilen bir üstel sayı ile gerçek dünya uygulamalarına daha yakınsak hesaplar yapılabilir hale gelmiş. Özellikle termodinamik çevrimler için izantropik üs ve denklemler ile gerçeğe yakın hesaplar yapılabiliyor.

Sadede gelelim P 1/V grafiği her durumda doğrusal değil. İzotermal proses durumunda doğrusal çıkıyor ancak izantropik durumda parabolik bir grafik elde ediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close