Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
8

Eklem Bacaklılar Öldüğünde Neden Uzunları İçine Doğru, Bedenine Doğru Katlanır?

Ben eklem bacaklıları hem incelemek hem de koleksiyonunu yapmak istiyorum. Fakat doğal olarak öldüklerinde eklemleri bedenine doğru büzüşüyor. Bu büzüşmenin bilimsel açıklaması nedir ve büzüşmeden öldürmenin/muhafaza etmenin bir yolu var mı?
724 görüntülenme
Eklem Bacaklılar Öldüğünde Neden Uzunları İçine Doğru, Bedenine Doğru Katlanır?
Eklem Bacaklılar Öldüğünde Neden Uzunları İçine Doğru, Bedenine Doğru Katlanır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Hamamböcekleri bacak kaslarını vücutlarının altında kıvrılmış halde tutmak için küçük elektrik şokları verirler. Hamamböceği ölürse, kaslarına artık o küçük şokları veremez, bu yüzden bacakları her yere gider ve onları ters çevirir[1]

Bir böcek ya da eklembacaklı topladıktan sonra onu muhafaza etmek isteyeceksiniz. Kullanılan yöntem ve malzemeler böceğin türüne, koleksiyonun amacına ve büyüklüğüne bağlıdır. Bir koleksiyonda uzun vadeli başarının anahtarı, uygun koruma yöntemini seçerken detaylara ve organizasyona dikkat etmektir.

Etil alkolün su (%70 ila %80 alkol) ile karıştırılması genellikle en iyi ve koruma maddesidir. Bazı böcek ve akar türleri için diğer koruyucular ya da daha yüksek veya düşük alkol konsantrasyonları daha iyi olabilir. Saf etanol elde etmek genellikle zor olduğundan, bazı koleksiyoncular izopropanol veya izopropil alkol kullanmaktadır. İzopropanol numuneleri etanol kadar sertleştirmiyor gibi görünmektedir. Kullanılacak spesifik konsantrasyon, korunacak böcek veya akar türüne bağlıdır.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Reddit. Why Do Cockroaches Turn Upside Down When They Die On Their Own?. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Reddit | Arşiv Bağlantısı
  2. OSU Extension Service. Preserving Insects And Related Arthropods. (6 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: OSU Extension Service | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nadir Kerem Dağ
DMD

Merhaba,

Sorunuzun bilim dünyasında henüz net bir yanıtı bulunamamıştır fakat konuyla ilgili 2 tartışmalı hipotez vardır. Birincisi Harvard Üniversitesi’nden Entomolog Brian Farrel’ın hipotezi.

Farrel, böceklerin ölümünden sonra kas dokularında meydana gelen kimyasal dönüşüme (yani Rigor mortis’e) işaret ediyor ve bu durumun ölüm sonrasında böceklerin bacaklarını mümkün olduğunca en az direnç yönünde kasılmaya zorladığını düşünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci teori ise Maryland Üniversitesi’nden Entomolog Jeffrey Shultz’un hipotezidir.

Shultz, böceklerin bacaklarının içe kıvrılması durumunun ölüm sonrasında hemen değil, ölüm sonrasında “kuruduklarında” meydana geldiğini ileri sürüyor ve eklem zarına işaret ediyor. Yumuşak kütikül olarak bilinen artrodial membranlar esnek yapıdadır ve su içermektedir. Shultz, bir böcek öldüğünde bu kütiküllerin kuruyup büzüldüğünü ve böceğin eklemlerinin içe kıvrılacak şekilde dönüşüme uğradığını düşünüyor.

İyi günler dilerim

Kaynaklar

  1. Shultz Lab. Shultz Lab. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Shultz Lab | Arşiv Bağlantısı
  2. IBTimesTV. Why Do Insects Cross Their Legs When They Die?. Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close