Uzayda sabit duran uydu veya uzay çöplerinin olabileceği bölgeler mevcut, ancak bu bölgelerde hale hazırda işlevsel uydu bulunuyor mu, bilmiyorum. Fakat istenirse bu bölgelere uydu gönderilebilir. Öncelikle aşağıdaki görseli inceleyip onun üzerinden yorumları yapabiliriz.
L1, L2, L3 noktaları benzer mantıkla 3 cisim problemi (Güneş, Dünya, uydu) olarak bildiğimiz yöntemle çözülebilir. L2 noktasını değerlendirelim; özellikle bunun üzerinde durdum çünkü, James Webb teleskobu buradadır ve Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaktadır. Üç cisim problemi çözülemeyen bir paradokstur, bu bir gerçek ancak, uydunun kütlesi diğer ikisine göre oldukça düşük olduğundan hesaplamaları kolaylaştırır. Bu alanda uydu her iki çekim alanına göre hafif kütleye sahip olana daha yakındır, normalde Güneş'e göre uzaklığı daha fazla olduğundan yörünge hızının Dünya'ya göre daha yavaş olması beklenir fakat, Dünya'nın yarattığı çekim alanı yüzünden hızı bir miktar artar ve Dünya ile birlikte senkronize bir şekilde yörüngede sabit kalır. Yani Webb teleskobunun Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzakta olmasının nedeni bu hayali hattır. Teleskop bir miktar daha uzak veya yakın olduğunda bu senkronu tutturmak imkansızlaşır veya sürekli dengede kalmak için yakıt harcamak zorunda kalır.
Sorunuzun cevabı demek ki L123 Lagrange noktaları değil, neticede yörünge senkronu sabit olsa da bir yörünge mevcut. L4 ve L5 üzerinde duracak olursak; öncelikle barimerkezin ne olduğunu anlamamız gerekir. Eşit kütleli iki cismin birbirlerinin etrafında yörüngede olduğunu düşünelim, bu iki cisim tam ortada bulunan hayali bir noktanın etrafında dönerler. Şimdi birbirlerinin yörüngesinde dönen cisimlerden birinin diğerine göre kütlesi fazla olsun, bu sefer hayali noktamız kütlesi büyük olana yakın şekilde olacaktır. Benzer olay Güneş ve Dünya arasında da vardır fakat, Güneş'in kütlesi Dünya'ya göre aşırı büyük olduğundan bu merkez Güneş'in merkezine çok yakın bir noktadadır. Yani Dünya bu döngü doğrultusunda Güneş'i hafifçe yalpalatmaktadır. Dünya ve Güneş'in kütle çekimlerinin neden olduğu bu bileşke kuvvet (alan demek daha doğru, çünkü ortada kuvvet yok) bu hayali hat üzerinde cisim hiç bir yörüngeye girmez ve stabil bir denge halinde kalır.
Fakat şunu da unutmamak gerekir; Güneş Sistemi Galaksi etrafında bir yörüngede dönmektedir, sonuçta bu hayali alanda bulunan cisimlerin uzayda öylece sabit durduğunu söyleyemeyiz.[1]
Kaynaklar
- Uzaydan Haberler🚀 | Astronomlarca Hazırlanan Astronomi ve Uzay Haberleri. Lagrange Noktaları Nedir? | Astronomi | 🚀Uzaydan Haberler. (13 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Uzaydan Haberler🚀 | Astronomlarca Hazırlanan Astronomi ve Uzay Haberleri | Arşiv Bağlantısı