Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Just_ Zulo
Üye 12 Temmuz 2 Cevap
3

fakir insanlar neden durumları olmamasına rağmen çok çocuk sahibi oluyor?

Eski zamanlara bakıldığında durumu olmayan insanlar 5-6 çocuk sahibi oluyorlar. Zenginler en fazla 2. Bunun tam tersi olması gerekir bence.
437 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Evrim Ağacı takipçisi 12 Temmuz

Zenginlik-fakirlikten çok eğitim seviyesiyle alakalı bir durum. Sadece, zengin insanların eğitim seviyesi genel olarak daha yüksek ve fakirlerinki ise daha düşük olduğu için öyle bir izlenim oluşuyor.

Eğitim seviyesi daha yüksek olan insanlar çocuğu hesaba katılması gereken masraf ve çok büyük bir sorumluluk olarak görme eğilimindeler. Eğitim seviyesi daha düşük olan insanlarsa çocuğu iş gücü ve ilerde kendisine bakabilecek biri olarak.

Bir başka sebepse doğum-kontrol bilinci. Eğitim seviyesi yüksek insanlar doğum-kontrol hakkında daha fazla bilgi sahibiler, eğitim seviyesi düşük insanlardaysa doğum-kontrol bilinci çok daha az. Genelde "Allah onu bize verdiyse rızkını da verir" tarzında, sorumluluğu Tanrı'ya yükleyip işin içinden sıyrılma tarzında bir bakış açısı epey yaygın.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 12 Temmuz

Son Güvence!

İlk bakışta çelişki gibi görünüyor!

Fakat ne yazık ki öyle değil. Bu "Birlikten kuvvet doğar' arka öncüllü ve arkaik (ilkel) bir temele dayanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

İlkel komünal dönemde soyun devamının yanısıra ,arayacak, avlayacak ve toplayacak ne kadar çok birey o kadar çok şans, av ve meyve. (Avcı toplayıcı dönem)

Yerleşik hayata geçişle birlikte yine soyun devamının garantisi olarak ne kadar çok o kadar iyi. Ki ilk dönemi olan köleci toplumda ortalama yaşam süresi 30 yıl.

İkinci dönemi olan feodal dönemde de yine soyun devamı başat olmak üzere; ne kadar çocuk o kadar tarım işçisi, ırgat. Yani yine birlikten kuvvet doğar. Bu dönem tarımın itici güç olduğu feodal dönemdir (Toplumdur).

Sanayi devrimi sonrası kapitalist ekonomik ilişkilerinin egemen olduğu kapitalist toplumda, kırdan kente göç ve buna bağlı işgücü talebi yine soyun dolaylı devamının bir teminatı olarak, ne kadar çok çocuk o kadar çok işçi ve eve ekonomik girdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün bu aklın halen egemen olduğu ülkelerin ortak özelliği, kapitalizmin eşitsiz gelişim yasasına bağlı olarak, halen kapitalizmin ilk evrelerine mahkum oluşları. ( Tüketimde evet, üretimde hayır. Söylemde ve teorik olarak evet, pratik yaşamda ve somut olarak hayır.

Ülkemiz özge ülkeler ile ilgili büyük usta, şair Ahmet Arif'in dizelerinde geçen: " Uzay çağında bir ayağımız, ham çarık, kıl çorapta da olsa biri...(Uy Havar) dizelerinde olduğu gibi...

Çünkü ülkemiz gibi ülkelerde kapitalizm de, efendisi burjuvazi de tüm donanım ve değerleri ile ithaldir. Yani kendi dinamikleri ile gelişmemiştir ve bu yüzden yeni sömürge ilişkisi içerisinde her gelişimi sınırlandırılmıştır. Buna yerel unsurların katkısı büyüktür ve bunlara siyasi literatürde işbirlikçi adı verilir.

İşte böyle bir ülkede kapitalizm öncesi algılayışın, dini faktörler de hesaba katıldığında ,ekonomik koşullara tezat görünse de çok çocuk yapmak halen en güçlü gelecek teminatı olarak var sayılıyor. Çok da haksız sayılmazlar.

Bir ülkede yaşam başta olmak üzere bir çok yaşamsal şeyin güvencesi kuşkulu bir pozisyon almış ise, insanların kendi güvencelerini ( eski ve ilkel bir metotla da olsa) ikame etmeleri akıl işidir.

Otuz yıllık öğretmenim ve insanı ( öğrencimi) kendine yeten, başta kendine saygısı olan ve kendi ayakları üzerinde durabilecek, her bir şeyini, güven temelinde güvendiklerine emanet etse bile, aklını hiç bir koşulda , hiç kimseye ve hiç bir zaman emanet etmeyecek şekilde yetiştirme uğraşı verdim.

Ben bile, bu uğraşta yorulduğum yahut tıkandığım dönemlerde, " Değiştiremiyorsan kendin yap" diyecek kadar bu ilksel duyguya kapılmışımdır.

Yaşamın her alanında, bunu bir güvence ve güç olarak tercih edene ve somut olarak en üst yetki ile " güven, güvence, yaşam, soy ve gelecek kaygısı taşımana gerek yok" demediğimiz ve bunu somut olarak önüne koymadığımız sürece, yoksul da olsa çok çocuk ile her tür güvence ve güvenlik arayışından daha akla yatkın bir çıkış görünmemektedir. Hele ki " onu veren rızkını da verir. " inancı halen ilk günkü kadar etkili ise...Sevgiyle...

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close