Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sinan Karaağaç
Üye 10 Temmuz 1 Cevap
0

santral dogma olayı nedir?

466 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Yazının çoğunda veya tamamında yapay zeka kullanılmış, akademik veya güvenilir kaynak sunulmamıştır.
0
Muhammed Bünyamin Seyidoğlu
bu sadece bir yanıt 10 Temmuz

Moleküler Biyolojinin Merkezi Dogması Nedir?

Moleküler biyolojinin merkezi dogması, hücrelerde genetik bilginin nasıl aktarıldığını ve işlev gördüğünü anlatan bir prensiptir. İlk olarak 1957'de Francis Crick tarafından formüle edilmiş ve 1958'de yayınlanmıştır. Orijinal haliyle, "DNA → RNA → protein" şeklinde ifade edilir. Bu, DNA'nın bilgiyi RNA'ya kopyaladığını, RNA'nın ise bu bilgiyi proteinlere dönüştürdüğü anlamına gelir.

Merkezi dogma, DNA'nın kalıtsal bilginin deposu olduğunu ve bu bilginin RNA'ya ve proteinlere tek yönlü bir akışla aktarıldığını belirtir. Bu akış şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

Transkripsiyon: DNA'daki gen, bir RNA molekülüne kopyalanır. Bu kopyaya haberci RNA (mRNA) denir.

Translasyon: mRNA, ribozom adı verilen hücresel yapılara taşınır ve burada amino asitlerin bir araya gelerek proteinleri oluşturması için kullanılır.

Merkezi dogma, ilk olarak ortaya atıldığında kesin bir kural olarak kabul edilmişti. Fakat sonradan, bazı istisnalar olduğu keşfedildi. Örneğin, bazı virüsler, proteinlerinden DNA kopyalayabilir. Buna ters transkripsiyon denir. Ayrıca, bazı hücrelerde RNA'dan DNA kopyalayabilen enzimler de bulunur.

Bununla birlikte, merkezi dogma, gen ifadesinin temel prensiplerini anlamak için hala çok önemli bir çerçevedir. DNA, kalıtsal bilginin deposudur ve bu bilgi, RNA ve proteinler aracılığıyla hücrenin işlevlerini yerine getirmesine olanak tanır.

Tüm Reklamları Kapat

Merkezi dogmanın bazı önemli noktaları:

DNA, kalıtsal bilginin deposudur.

Bilgi, DNA'dan RNA'ya ve RNA'dan proteine tek yönlü bir akışla aktarılır.

Transkripsiyon, DNA'daki genin bir RNA molekülüne kopyalanmasıdır.

Translasyon, mRNA'nın amino asitlerin bir araya gelerek proteinleri oluşturması için kullanılmasıdır.

Merkezi dogma, bazı istisnalara rağmen gen ifadesinin temel prensiplerini anlamak için hala çok önemli bir çerçevedir.

130 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close