Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Barış Gök
Üye 12 Eylül 2023 3 Cevap
4

Olmayan şeyin yokluğu ispat edilebilir mi?

Tanrı gerçekten yoksa bu nasıl ispatlanabilir?Sonuçta o yoktur.Eğer varsa zaten kendini gizleyecektir.Dolayısıyla geriye bir şey kalıyor:Her koşulda onun varlığı ya da yokluğunu bilemiyoruz.Şunu unutmayın ki bilim, metafizik konularla ilgilenmez ve ilgilenmediği zaten yoksaydığı anlamına gelir çünkü bilime göre gözleme tabi olmayan şey yoktur.
1,917 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Argümantatif Mantık Hatası
Hatalı Denklik 1 moderatör tarafından eklendi
Benzetme yönü bakımından dikkate değer farklar bulunan şeyleri, bazı ortak özellikleri paylaştıkları için karşılaştırmada denk olarak sunmaktır.
Mantık Hatası Açıklaması
Herhangi bir şeyi reddetmek veya yokluğunu ispatlamak o şeyin kendisinin var olduğunu kabul etmeyi değil, sadece o şeye yönelik bir "iddia" veya "fikrin" var olduğunu kabul etmeyi gerektirir. O şeye yönelik iddia veya fikir, o şeyin kendisine denk değildir.
2
Mantık Hatasını Göster
Mustafa Ciğer
Bir bilen 3 Temmuz

Bir şeyin yokluğundan bahsediyorsan o "şey"in varlığını ön kabul ediyorsun demektir, varlığını ön kabul yapmadığın bir şeyin yokluğunu ispata kalkışamazsın hatta yokluğunu iddia bile edemezsin etsen de en başta kabul etmiş olursun. Şey zaten başlı başına varlığı olandır. Mutlak yok olan bir şeyden bahsedilmez ki ispatı olsun. O zaman kerhen kabul ettiğin şeyin yokluğunu ispat saçma olur. Geçmiş olsun zaten sen O her ne ise varlığını kabul etmişsin demektir. Yokluğunu ispata çalışmak ise onun varlığının üstünü örtme girişiminden, yok sayma girişiminden başka bir şey olmaz. Ya da varlığına inanmamadan başka bir şey olmaz.

129 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur 12 Eylül 2023

Yokluğu iddia edilen şeye göre bunun cevabı değişir. Örneğin soru açıklamasında bahsettiğiniz türden "doğaüstü varlık" veya "doğaüstü arkaplan" doğal yollarla test edilemediği sürece yoksa bile yokluğu ispatlanamaz.

Garajımdaki Ejder hikayesinde dendiği gibi: "Peki, ısısız alev püskürten, görünmez, cisimsiz, havada uçan bir ejder ile aslında hiç var olmayan bir ejder arasında ne fark var?" Test edemediğimiz sürece bu iki durum birbirinden ayırt edilemez.

Zaten var olan bütün alevleri onun üflediği iddia edilseydi, denklemden o ejderi çıkarsanız bile doğal işleyiş değişmeyeceğinden bu doğaüstü arkaplan hikayesinin yalan olduğunu asla kanıtlayamazdınız.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu iddia, doğal işleyiş denklemine kattığınızda veya çıkardığınızda bir şeylerin değişmesi gereken ve doğrudan doğal hayatınıza etki etme, onu değiştirme iddiasında bulunan bir biçimde olsaydı yanlışlanabilirdi.

Astrologların söyledikleri veya büyücülerin yaptıklarını iddia ettiği büyüler gerçek olsaydı onları kullanıp doğal akışı değiştirip yönlendirebileceğimizden, onların "olmadığını" rahatlıkla test edip görebiliyoruz. Ancak Tanrı veya garajdaki ejder gibi konular, doğal denklemden çıkarılsa bile doğal işleyişi (veya Tanrı'nın/ejderin doğasını) etkilemeyeceği için onların olmadığını bilimsel olarak kanıtlayamıyoruz.

243 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Erzi
Eren Erzi
2,641 UP
Bilimsever 12 Eylül 2023

Merhaba;

Hukuk davalarında Menfi Tespit davası adında bir dava türü bulunmaktadır. Bu davanın amacı basit olarak borçlunun borcu olmadığını ispat etmek için başvurduğu bir dava türüdür.

İstisnalar ayrı olmak üzere borçlu bu davayı açtığında borcu olmadığını ispat edemeyeceğinden "ispat yükü" alacaklı tarafadır ve alacağının varlığını ispat etmesi beklenir. Aksi takdirde dava kabul edilir ve borçlu olmadığının tespitine karar verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama bu davanın açılması için bir alacak talebi, icra takibi gibi somut bir durum olması gerekmektedir. Yani durup dururken birine benim sana borcum yok diye de dava açamazsınız.

Sorduğunuz sorunun başlığı "Olmayan şeyin yokluğu ispat edilebilir mi?" şeklindedir. Olmadığını bildiğiniz bir şeyin yokluğunu ispat edemezsiniz. İspat yükü sizin yok dediğiniz şeye var diyen tarafa aittir.

Sorunuzun içeriğinde ise Tanrının varlığı ve yokluğu üzerine bir yorumunuz bulunmaktadır. Mevcut dinler tanrının maddesel olmadığını ve madde ölçümü yapan hiç bir gözlemin onu tespit edemeyeceğini zaten söylemektedir. Bu halde ortada ispat edilebilecek bir durum yoktur. Çünkü iddia sahipleri de bunun bilimsel olarak ispat edilemeyeceğini peşinen kabul etmektedirler. Dinlerin söyledikleri elbette yanlışlanabilir ama doğaüstü, maddeüstü bir yaratıcı iddiasının varlığını ya da yokluğunu ispat edemeyiz. Dinlerin evrimi bize bunu göstermiştir.

Saygılarımla

196 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close