Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 27 Haziran 2024 2 Cevap
1

Evren için "neredeyse düz" ifadesi ne demektir, Neredeyse düz bir yapının yarıçapı (46,5 milyar ışık yılı) olur mu?

212 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Kaya
Hasan Kaya
71K UP
Tıp doktoru 27 Haziran 2024

Bildiğim kadarıyla, "Neredeyse düz" ifadesi, iki boyutlu düzlem anlamında düzlük olarak kullanılmıyor. Uzay zaman dokusunun neredeyse düz olduğundan bahsediliyor. Buradaki uzay zamanın 4 boyutlu olarak hayal edilmesi lazım. Hani eğri uzay zaman geometrisi denir ya, işte o geometrinin neredeyse düz olduğu kastedilir. 3 boyutlu evrenin düz olduğu kastedilmez. Einstein, evrenin geometrisinin Öklid geometrisiyle uyumlu olmadığını farketti. Öklid uzayı dışında uzayı(mekanı) tanımlayan farklı geometriler de vardır örneğin, Hilbert uzayı ve Lorentz uzayı.

sonuç olarak burada kastedilen düzlük Öklidin tanımladığı uzaydaki düzlük değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. V. A. Akademisi. Evrenimizin Geometrisi Nedir?. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: bilim ve aydınlanma | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 27 Haziran 2024

Gezegenimizden ne yöne bakarsak bakalım yaklaşık 46,5 milyar ışık yılı gözlemlenebilir evren ile karşılaşıyoruz fakat, bu evrenin şekli ve büyüklüğü hakkında bize hiç bir ipucu vermez.

Samanyolu düz bir disktir, canlandırması yapılmış resimlerine baktığımızda incecik bir yapı varmış gibi algılarız. Oysa çapı yaklaşık 100.000 ışık yılıdır, kalınlığı ise 1000 ışık yılı ve merkeze yaklaştıkça bu kalınlık biraz artar. Eğer evren düz bir disk şeklinde ve bu diskin kalınlığı yüzlerce milyar ışık yılına varıyor ise 46,5 milyar ışık yılı gözlemlememiz evrenin düz olma ihtimalini göz ardı etmemize engel değildir. Ve evet! 46,5 milyar ışık yılı düz bir evrenin kalınlığının bir parçası olabilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrenin Şekli Ile İlgili 10 Olasılık: Evrenin Şekli Nedir? Uzay Düz Mü, Küresel Mi, Eğri Mi? - Evrim Ağacı. (9 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close