Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yunus Zubar
Yunus Zubar
115K UP
Üye 17 Haziran 1 Cevap
5

Sineklerin besin piramidindeki önemi nedir?

Doğada tam olarak ne işe yarar bu iğrenç hayvanlar? Sivrisinek, karasinek vs fark etmez, dünyadaki görevleri nedir bunların? Her canlının illa bir değeri var, olmalı da. Ama bu hayvan olmasa da olurmuş gibi geliyor. Ne için evrimleşip nereye varmaya çalışıyorlar?
513 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 25 Haziran

Ürpertici, gıcık bir sese sahip ve sürekli etrafımızda dolaşan ve itiraf etmek gereklidir ki çoğunlukla sinir bozucu şekilde dadanan sineklere karşı nefret içinde olsak da bunun kendimce biraz haksızlık olduğunu düşünüyorum. Zararlarını ve nasıl vektör oldukları hakkında hepimizin bir fikri var. Peki nedir bu sineklerin yararı?

Her ne kadar birçok kanatlı böcek genel olarak sinek olarak adlandırılsa da, bu isim kesinlikle yalnızca Diptera üyeleri için geçerlidir. En büyük böcek takımlarından biri olup, nispeten küçük ve yumuşak gövdeli 120.000'den fazla türe sahiptir. Aşağıya, görmeye alışık olduğumuz sinek türlerinin bir listesini ekliyorum:

Animal spot

Sinekler, arılara benzer şekilde vücut tüylerine yapışan polenleri özgürce toplayıp dağıtırlar. Onlar bitkileri tozlaştıran canlıların arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Hafife alınmayacak derecede kakao, mango, kaju, avokado ve yağlı tohumlar da dahil olmak üzere yüzlerce kültür bitkisi türünün ana tozlayıcısıdırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle karasinekler çürüyen maddelerle beslenen bir tür ayrıştırıcılardır. Aynı zamanda çeşitli kuşlar için de önemli bir av olup, karasineklerin pupaları kuşlar ve bazı sürüngenler için protein kaynağıdır. Bu durumda onların aslında besin zincirinde önemli bir halka olarak diğer organizmaların beslenme kaynağını olduklarını anlıyoruz. Karasinek kurtçukları her türlü karkasın (leşin) çürüyen etini tüketebilir ve bazı patojenleri sindirebilir. Bunun yanında sadece hayvan leşlerini değil ölü bitki artıklarını da sindirerek besin maddelerinin yeniden döngüye sokulmasına ve toprak verimliliğinin artmasına yardımcı olur.

Bizlere yararsız ve sinir bozucu görünseler de, onlar da doğadaki her canlı gibi ekosistemimizin önemli bir parçası.

Kaynaklar

  1. T. E. O. E. Britannica. Ant | Description, Taxonomy, Habitat, Species, Life Cycle, & Facts. (10 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. PestWorld. Flies 101: Different Types Of Flies And The Threats They Pose. (20 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2024. Alındığı Yer: PestWorld | Arşiv Bağlantısı
  3. Natural History Museum. The Compelling Case For Why Flies Are Actually Fabulous. Alındığı Tarih: 25 Haziran 2024. Alındığı Yer: Natural History Museum | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close