Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed Enes Yüksel
Üye 19 Haziran 2 Cevap
1

Gemiler suyun üstünden neden batmaz?

677 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Metehan Yucekent
Uzaman degilim ama bu konulara ilgiliyim. 21 Haziran

Merhaba, Arsimed yasasina gore bir cisim suya batiiginda yer degistirdigi su miktari kadar bir kaldirma kuvveti yaratir. "Bunun sebebi, sıvıya batmış nesnenin tabana ve tepesine uygulanan basıncın farklı olmasıdır. İşin özü bu kadar basittir. Bir kaldırma kuvveti olmasının sebebi bir sıvının içindeki bir nesnenin tabanının (daha derine batmış parçanın), mutlaka bu nesnenin tepesinden daha derinde olacağı gerçeğidir. Bu, suyun yukarı yönlü kuvvetinin suyun aşağı yönlü kuvvetinden daha büyük olması gerektiği anlamını taşır." [1] Bu kaldirma kuvvetinden maksimum olcude yararlanmak icin ise gemilerin suya temas ettigi yuzeyin hacmi olabildigince genis tasarlanir, ayrica gemilerin ortalama yogunlugu da suyun yogunlugundan az olacak sekilde tasarlanir.

127 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Anonim. Kaldırma Kuvveti Nedir?. Alındığı Tarih: 21 Haziran 2024. Alındığı Yer: tr.khanacademy | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deniz Aydın Aşan
Mühendis 11 Temmuz

Arşimet yasası ile açıklayabiliriz Arşimet yasası, bir sıvıya tamamen ya da kısmen batırılmış bir cisme uygulanan yukarı doğru kaldırma kuvvetinin, cismin yer değiştirdiği sıvının ağırlığına eşit olduğunu belirtmektedir. Gemilerin su üstünde kalmasına yardımcı olan şey şekilleri ve içindekilerdir. Gemiler katı çelik parçaları değildir, içi boş çelik kabuklardır. Geminin içinde her türlü bileşen vardır. Örneğin geminin motoru, yakıtı ve yükü içeride olabilir. Ama en önemlisi, geminin içinde hava vardır. Bir geminin içindeki hava, sudan çok daha az yoğundur. Geminin ve içindeki her şeyin (hava dahil) toplam hacminin ortalama yoğunluğu, aynı hacimdeki sudan daha az olmalıdır. Bir gemi suya girdiğinde, ağırlığına eşit miktarda suyu aşağı doğru iter ve yerinden oynatır. Geminin toplam yoğunluğu aynı hacimdeki suyun yoğunluğuna ne kadar yakınsa, geminin suda kalacak miktarı o kadar fazla olur. Geminin ortalama yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha fazla olursa, gemi su yüzeyinin altına batar. Bir gemi battığında, bunun nedeni de gemiye su girmesidir çünkü su havayı dışarı iter ve geminin ortalama yoğunluğunu suyun yoğunluğundan daha fazla olmasını sağlar.

103 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Amy McDonald. Why Do Ships Float?. (24 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 24 Eylül 2024. Alındığı Yer: letstalkscience | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close