Algı sınırlarımızın dışında olduğu için olabilir mi?
Bizler dünyayı ve evreni sınırlı beş duyumuz ile algılarız ve algıladığımız şeyi denetimimiz altında var sayarız. Bu tam bir kontrol anlamına gelmez fakat bize tedbir alma imkanı sunacağından algıladığımız şey ne denli bizi korkutan, kaygılandıran şey olursa olsun bize önceden pozisyon alma imkanı sunacağından ona dair korkularımızı aşmanın yolunu da açar.
Ancak cin vb. soyut şeyler inaç temellidir ve sadece inananın kendisi için bilinemez, gözlemlenemez, öngörülemezdir.
Zira inancın temelinde de, tanımlayamadığımız, gözlemleyemediğimiz, algılayamadığımız, öngöremediğimiz şeylerin zihnimizde yarattığı boşluğun (karanlığın), soyut da olsa bizden yana olduğuna inandığımız şeylerle doldurma çabası vardır kanımca.
Çünkü boşluk belirsizdir, karanlıktır ve şayet bunu bugünkü bilimsel seviyemizin olağan seyri gereği zamanla dolacağı bilgisine ve deneyimine vakıf değil isek (ki insanlık tarihi bunlarla doludur) , her şeye vakıf olma, kapsama alanımıza dahil etme güvenlik içerikli yapımız, bize boşlukları kurgusal olarak “dostlar “ ile inanç temelli doldurma emri verir.
Bu emir bir defalığına yerine geldi miydi; boşluğumuzu dolduran “dostların” bunu siyasallaştıran yapılar eli ile ( din bezirganları) , boşluklarımızdan istifade ve zaten peşinen kabul ettiğimiz inanç çerçevesinde bizleri hem o alanda tutmak hem de kendilerine bağlamak için kendi rakiplerini yaratmak ve onlarla lehimize mücadeleleri üzerinden bunu süreklileştirmek için cin vb. soyutluklar da yaşamımıza dahil edilecektir.
Oysa korku insana özgü ilksel bir duygudur ve evrimimizin bizleri bugüne taşımasının ( hayatta kalmayı sağlayan tedbir, temkin içerikli) itici motorlarından biridir ve olağandır.
Olağan olmayan şey; evrimimizin bizlere bahşettiği aklı kullanıp dünyamıza ve evrenimize içkin bizleri korkutan boşlukları ( bilinemezlikleri) zaman ve sabır ile ve yine akıl ve bilim ile doldurabileceğimize, tarihimizin bunlarla dolu olduğuna cepheden reddiyetçi yaklaşma durumudur.
Kaynaklar
- Richard Dawkins. (2007). Tanri Yanilgisi. Yayınevi: Kuzey Yayınları. sf: 366.