Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Leylin Farlier
Üye 2 Haziran 1 Cevap
3

Cin gibi soyut şeylerden neden korkarız?

237 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 7 Haziran

Algı sınırlarımızın dışında olduğu için olabilir mi?

Bizler dünyayı ve evreni sınırlı beş duyumuz ile algılarız ve algıladığımız şeyi denetimimiz altında var sayarız. Bu tam bir kontrol anlamına gelmez fakat bize tedbir alma imkanı sunacağından algıladığımız şey ne denli bizi korkutan, kaygılandıran şey olursa olsun bize önceden pozisyon alma imkanı sunacağından ona dair korkularımızı aşmanın yolunu da açar.

Ancak cin vb. soyut şeyler inaç temellidir ve sadece inananın kendisi için bilinemez, gözlemlenemez, öngörülemezdir.

Tüm Reklamları Kapat

Zira inancın temelinde de, tanımlayamadığımız, gözlemleyemediğimiz, algılayamadığımız, öngöremediğimiz şeylerin zihnimizde yarattığı boşluğun (karanlığın), soyut da olsa bizden yana olduğuna inandığımız şeylerle doldurma çabası vardır kanımca.

Çünkü boşluk belirsizdir, karanlıktır ve şayet bunu bugünkü bilimsel seviyemizin olağan seyri gereği zamanla dolacağı bilgisine ve deneyimine vakıf değil isek (ki insanlık tarihi bunlarla doludur) , her şeye vakıf olma, kapsama alanımıza dahil etme güvenlik içerikli yapımız, bize boşlukları kurgusal olarak “dostlar “ ile inanç temelli doldurma emri verir.

Bu emir bir defalığına yerine geldi miydi; boşluğumuzu dolduran “dostların” bunu siyasallaştıran yapılar eli ile ( din bezirganları) , boşluklarımızdan istifade ve zaten peşinen kabul ettiğimiz inanç çerçevesinde bizleri hem o alanda tutmak hem de kendilerine bağlamak için kendi rakiplerini yaratmak ve onlarla lehimize mücadeleleri üzerinden bunu süreklileştirmek için cin vb. soyutluklar da yaşamımıza dahil edilecektir.

Oysa korku insana özgü ilksel bir duygudur ve evrimimizin bizleri bugüne taşımasının ( hayatta kalmayı sağlayan tedbir, temkin içerikli) itici motorlarından biridir ve olağandır.

Olağan olmayan şey; evrimimizin bizlere bahşettiği aklı kullanıp dünyamıza ve evrenimize içkin bizleri korkutan boşlukları ( bilinemezlikleri) zaman ve sabır ile ve yine akıl ve bilim ile doldurabileceğimize, tarihimizin bunlarla dolu olduğuna cepheden reddiyetçi yaklaşma durumudur.

Kaynaklar

  1. Richard Dawkins. (2007). Tanri Yanilgisi. Yayınevi: Kuzey Yayınları. sf: 366.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close