Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emin Geze
Üye 26 Mayıs 1 Cevap
7

İlk yazılım nasıl yapıldı veya ilk bilgisayar nasıl kodlandı?

436 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Semih Peker
Semih Peker
70K UP
Notlarımdan derlemeler 26 Mayıs

İlk yazılım ve ilk bilgisayarların kodlanması, günümüzdeki yazılım geliştirme süreçlerinden oldukça farklıydı. Bu süreç, bilgisayar bilimlerinin erken dönemlerinde yapılan önemli çalışmalarla başlamıştır.

İLK BİLGİSAYAR

İlk bilgisayarlar, günümüzdekilerden oldukça farklıydı ve genellikle belirli bir amaç için özel olarak tasarlanmışlardı. Bu bilgisayarların bazı örnekleri şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

ENİAC

1945 yılında tamamlanmıştır ve genellikle ilk genel amaçlı elektronik bilgisayar olarak kabul edilir.

Eniac, manuel olarak takılan ve yeniden bağlanan kablolar ve anahtarlar aracılığıyla programlanıyordu. Bu yöntem oldukça zahmetliydi ve her program değişikliği için fiziksel yeniden yapılandırma gerekiyordu.

İLK YAZILIM

Tüm Reklamları Kapat

İlk yazılım, bu erken dönem bilgisayarların ihtiyaçlarına göre geliştirilmiştir ve genellikle makine dili veya montaj dili kullanılarak yazılmıştır.

1-ADA LOVELACE

Charles Babbage’ın Analitik Makinesi için yazdığı notlarla bilinir ve genellikle ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir.

Bu notlarda, Bernoulli sayılarını hesaplamak için bir algoritma içermekteydi, ancak Analitik Makine asla tamamlanamadı.

2-GRACE HOPPER

İlk derleyiciyi (derleyiciler hataları bulmakta) geliştiren ve COBOL programlama dilinin öncülerinden biridir.

Derleyici, yüksek seviyeli programlama dillerini makine diline çevirerek yazılım geliştirmeyi büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.

İLK PORGRAMLAMA YÖNTEMLERİ

İlk bilgisayarların programlanması, günümüzde kullanılan derleyiciler ve yüksek seviyeli dillerden oldukça farklıydı:

MAKİNE DİLİ

Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayarın doğrudan anlayabileceği ikili (binary) veya onaltılı kodlarla program yazmak.

MONTAJ DİLİ

Makine diline göre biraz daha okunabilir olan, ancak hala düşük seviyeli bir programlama dili. Montaj dilindeki kodlar, belirli makine komutlarına karşılık gelen semboller kullanılarak yazılır.

Tüm Reklamları Kapat

İlk yazılım ve ilk bilgisayarların kodlanması, oldukça manuel ve düşük seviyeli yöntemlerle yapılmıştır. Programlar genellikle makine dili veya montaj dili kullanılarak yazılmış ve fiziksel olarak donanım üzerinde uygulanmıştır. Bu ilk adımlar, modern bilgisayar bilimlerinin temellerini atmış ve yazılım geliştirme süreçlerinin evrimini başlatmıştır. umarım yardımcı olmuşumdur. 😁

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close