Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Üye
4

Yanmış yiyecekler yemek kansere neden olur mu ?

3,813 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Konu, bir besinin enerjiye çevrilme süreciyle yakından alakalı.

Öncelikle bir besinin yanması ya da kızartılması ne demektir, kimyasal olarak bu yiyeceği ne oluyor da, kanser tetikleyicisi oluyor...

Bizim besinleri alma nedenimiz, onların karbon bağlarındaki yüksek enerjili elektronları alarak, ATP üretmektir temelde. Yeşil sebze ve işlem görmemiş yağlar, elektron bakımından en zengin kaynaklardır. Ancak kızartılmış, yüksek ateşte rengi koyulaşmış vs besinler, bu elektronlarını kaybederler. uğradıkları oksidasyon nedeniyle, bizden elektron alacak yapıya geçmiş olurlar. Siyah çay, döner, kızartmalar, doymuş yağlar (hidrojene doymuş demek, bütün eletronlarını kaybetmiş demek), ultra işlenmiş sözde gıdalar vücuda girdiklerinde yüksek miktarda metabolik atık üretirler. Bu serbest oksijen radikalleri, elektron açığı olan atomlar anlamına gelirler. Bu yüzden elektron zengini olan mitekondrilere, hücre zarına saldırarak eksik elektronlarını tamamlarlar. (Bir atomun elektron ve proton sayısının dengesi bozulduğunda yani elektron kaybettiğinde, atom bu açığını gidermek için her yolu denemek zorundadır.) Mitekondri zarlarının elektron kaybetmesiyle, organel ölür, yerine yenisi yapılır. Ancak hücre zarlarının elektron kaybı, onların katılaşmasına, eski yağlı - gevşek halini kaybetmesine neden olur. (Margarin de bu şekilde katılaşmıştır, doyurulmuştur) Böyle hasar görmüş hücrenin anahtar kilit şeklinde hormon reseptörleri sertleşme nedeniyle bozulur. Bu serbest oksijen radikalleri çok arttığında, mitekondriler durumun kontrolden çıkmasına yaklaşması durumunda, hücre çekirdeği ile haberleşerek, hücrenin ölümüne karar verirler. APOPTOZİS. Eğer hasar çok fazlasya, bu haberleşme gerçekleşemez ve hücre oksijensizlik durumuna adapte olmak (yaşamda kalmak) için, oksijensiz solunuma geçerek kanserleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında yanmış kızartılmış vs yiyecekler tölere kapasitesine göre, hücre kanserleşmesini hızlandırır. Biliyoruz ki, her gece melatonin ile bu kanserleşmiş hücreler işaretlenir. Ve temizlenirler. Ancak bu temizliğin de bir kapasitesi vardır. Yüksek oranda okside olmuş besinlerin metabolizmaya girmesi, kanser tetikleyicisi olabilir. Erken yaşlarda bu oksidasyonun olumsuzlukları genel olarak tölere edilecektir, ancak bu da tölere kapasitesini azaltacak, ileri yaşlarda hastalık risklerini artıracaktır. Bu nedenle, antioksidan dediğimiz besinlere ihtiyacımız var. Bu besinler de, elektron donörüdür. Fazla elektronlarını, elektronu eksik atomlara vererek dengeye ulaşırlar. Renkli sebzeler, işlenmemiş yağlar en yüksek kapasiteli redüksiyon kaynaklarıdır.

Hem doğru enerji kaynaklarından beslenmek, hem de gece uykusunu uyku hijyenine göre uyumak (tam karanlık, sessiz, serin vs), zaten fabrika ayarlarını yaşamak olacaktır.

1,074 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (15 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 15 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close