Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yavuz Selim
Yavuz Selim
51K UP
Üye 13 Mayıs 4 Cevap
2

Evrenin Sonunda Ne Var?

Yada evrenin sonu var mı? Son derken bahsettiğim ölüm gibi değilde yolun sonu gibi çok hızlı bir uzay aracıyla hareket edersek ve tam evrenin sonu diyeceğimiz yere gidersek orada ne görürüz?
596 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 14 Mayıs

Bu sorunuzun bir cevabı yok. Nasıl bir cevap verirsek verelim bu fantezi olur. Çünkü bilimsel yöntemler ışığında hiç kimse evrenin sınırlarını test etmedi. Ama şunu biliyoruz ki evrenin sınırları, bizim bulunduğumuz noktaya göre, ışıktan çok daha yüksek bir hızla genişliyor. Bu, o sınıra asla -en azından bugünkü teknolojimizle- ulaşamayacağız demek.

Bir fantezi olarak oraya ulaşsak da muhtemelen hiç bir şey göremeyiz çünkü orada ışık olmayacağı için sonsuz bir karanlık görürüz. Ve o sınır sürekli bizden uzaklaştığı için elimizi uzatsak da ona dokunamayız. Sabit bir sınır değil çünkü o. Sürekli genişliyor.

Kısaca böyle.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Üye ama ne bilim ya 17 Aralık
Orijinal Soru: Evrenin sınırına ulaşıldığında bir duvar mı bulunur, yoksa bir portal etkisi mi görülür? Bilimsel açıdan bu konuda ne söylenebilir?

Öncelikle günümüz bilimsel anlayışına göre evrenin bir "sonu" olup olmadığı hala kesin olarak bilinmiyor. Evrenin genişlemesi, uzayın her yerde homojen olarak genişlediği anlamına gelir ve bir sınırı olmadığı düşünülür. Ancak varsayalım ki evrenin sınırına ulaştık ve ötesine geçebiliyoruz. Elimizi sınırın ötesine uzattığımızda neler olabileceği üzerine birkaç farklı teorik düşünce var. Bir duvarla karşılaşmak, fiziki olarak pek olası görünmüyor çünkü uzayda böyle bir fiziksel engel olması fikri mevcut bilimsel kuramlarla örtüşmüyor.

Bir portal etkisi veya diğer bir uca ışınlanma fikri ise daha çok bilim-kurguya dayanan bir senaryodur. Evrenin yapısını açıklayan mevcut fizik yasaları böyle bir mekanizmayı desteklemez. Ancak kuantum fiziği ve kara delikler gibi konular göz önüne alındığında, evrenin yapısı hakkında daha bilinmeyen çok şeyin olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Diğer bir olasılık elinizi uzattığınızda "hiçlik" ile karşılaşmak... Hiçlik kavramı oldukça soyut ve insan aklının anlamakta zorlandığı bir kavramdır. Evrenin sınırının ötesinde boş bir uzay alanı veya bir tür bilinmeyen fiziksel durum olası mümkün olabilir. Ancak bu tamamen teorik ve henüz deneysel olarak doğrulanmamış bir düşüncedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, evrenin sınırına ulaştığımızda ne olacağı halen bilim dünyasında büyük bir merak konusu. Mevcut teoriler ve gözlemler böyle bir sınırın var olup olmadığı ve sınır ötesinde ne olabileceği konusunda kesin bir yanıt vermekten çok uzak.

Bana göre evrenin sınırında fizik kurallarının farklılaştığı, hatta bambaşka bir evrene açılan bir geçit bulmak gerçekten mükemmel olurdu. Belki de o noktada evrendeki tüm enerjinin ve maddenin temel kaynağına dokunuruz. Bir tür kozmik enerji alanına ya da çoklu evrenlerin kesişim noktasına...

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehemmed Shahmuradov
Bilimsever 17 Aralık
Orijinal Soru: Evrenin sınırına ulaşıldığında bir duvar mı bulunur, yoksa bir portal etkisi mi görülür? Bilimsel açıdan bu konuda ne söylenebilir?

Bilimsel olarak, evrenin "kenarına" ulaşma fikri oldukça spekülatiftir ve güncel kozmoloji anlayışımızla uyumlu değildir. Evrenin geleneksel anlamda bir "kenarı" olmadığı düşünülmektedir. Ya sonsuzdur ya da yüksek boyutlarda kendi üzerine kıvrılır, tıpkı bir kürenin yüzeyi gibi, ancak 3D uzayda.

Eğer bir şekilde evrenin genişleme hızından daha hızlı seyahat edip elinizi uzatabilseydiniz, büyük ihtimalle bir duvar, portal veya yok olma gibi bir durumla karşılaşmazdınız. Bunun yerine, başka her yerde olduğu gibi aynı fizik yasalarıyla karşılaşırdınız. "Kenar" ya mevcut olmayacaktı (sonsuz evren) ya da kendi üzerine dönecekti (sonlu ama sınırsız evren). "Hiçlik"e dokunma fikri de yanıltıcıdır, çünkü uzayın kendisinin bir sınırı yoktur—varlığı tanımlayan şey uzay-zamandır ve onun ötesinde "öte" kavramının bile bir anlamı olmayabilir.

Bu tamamen teorik bir durumdur, çünkü gözlemlenebilir evrenimiz ışık hızı ve kozmik genişleme ile sınırlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Abbas Receb
Bilimsever 2 gün önce

Evrenin sonu olup olmayacağı konusu, bilim insanları arasında hâlâ tam olarak netleşmemiştir ama bu konuda bazı teoriler var. İşte en çok konuşulan üç teori:

1. Büyük Donma (Big Freeze): Şu anda en çok kabul gören teoridir. Evren sürekli genişlediği için zamanla tüm yıldızlar söner, enerji tükenir ve evren çok soğuk, karanlık bir hale gelir. Yani evren “ölür” ama yok olmaz.

2. Büyük Çöküş (Big Crunch): Eğer evrende yeterince madde varsa, kütleçekimi genişlemeyi durdurup her şeyi tekrar bir noktaya çekebilir. Bu da evrenin sonunun bir çöküşle olacağı anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

3. Büyük Yırtılma (Big Rip): Evrenin genişlemesi hızlanmaya devam ederse, bir gün galaksiler, yıldızlar ve hatta atomlar bile parçalanabilir. Bu da evrenin bir yırtılma ile son bulacağı anlamına gelir.

Yani kısa cevap: Şu anki bilgilerimize göre evrenin bir sonu olabilir, ama bu milyarlarca yıl sonra olacak bir şey.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close