Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Can
Ahmet Can
3,183 UP
Üye
2

Erken kalkma, kalp krizi, kortizol ilişkisi var mı?

Merhabalar sabah erken kalkmanın kalp krizini azalttığını bunu da kortizolün sirkadiyen ritmine bağlıyorlar. Bugün okuduğum Guyton kitanında kortizolün sirkadiyen ritminin bizim uyku alışkanlığımızla değişeceğini okudum o zaman arada ki bağlantı anlamsız olmaz mı?
832 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ensar *
Ensar *
1,537 UP
Tıp fakültesi öğrencisi

Merhaba.

Önce Kortizol’un sirkadyen döngüsündeki değerlerini yazayım. (1)

Tüm Reklamları Kapat

Sabah: 0,25-0,60 mg/dl

Öğlen: 0,08-0,20 mg/dl

Tüm Reklamları Kapat

Akşam: 0,04-0,13 mgr/dl

Gece: 0,02-0,07 mgr/dl

Yani uyandığımız vakitlerde en yüksek değerine erişiyor kortizol ve gece vakitlerinde ise minimum düzeye iniyor. Bu düzeylerin elbette birçok faktörden etkilenmesi muhtemel ancak uykuyla olan ilişkisini gösteren birçok yayın mevcut (2, 3) Kortizolun plazmadaki değeri de uyku düzenin bozulmasıyla normal değerlerin üstüne çıkar.

Şimdi gelelim kalp krizine. Kalp hastalıkları riskinin kortizol düzeyinin artışıyla arttığını gösteren yine birçok çalışma mevcut (kaynak sınırından dolayı sadece 1 tanesini gösterebiliyorum): (4). Literatürde bu ilişkiyi tespit edemeyen çalışmalar olsa da kortizol-kardiyovasküler hastalıklar ilişkisini doğrulayan çalışmalardan sayıca daha azdır.

Bununla ilgili yapılan çalışmalardan 2011’de yayınlananlardan birine değinmek istiyorum. Saçımızın uzayan her 1 santiminin 1 aylık kortizol değerimiz ile ilgili bilgi verdiği kabul edilir. Örneğin 3 cmlik bir saçta 3 aylık kortizol düzeyleriyle ilgili ipuçlarına ulaşabiliriz. Bu çalışmada Akut Miyokard İnfarktüs (AMI) tanısı alan hastaların 3 aylık saç kortizol düzeyleri incelenmiş ve artmış kardiyovasküler riskin biyolojik bir belirteci olarak saç kortizolünün anlamlı yüksek olduğu bulunmuş. (5)

Not: Bu konuyla ilgili 2010 yılında yayınlanmış, literatür taraması yapan bir makaleyi de dilersen inceleyebilirsin.

218 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Medikal Akademi. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Pubmed. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Pubmed. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Pubmed. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Pubmed. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close