Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sümeyye Artar
Üye
3

Git gide bireyselleşen toplum hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Bence artık insanlar git gide kendilerine yönelip yalnızlaşıyorlar. Ama bu sosyal bir canlı olan insan için zor bir durum. Kendimde bunu gözlemlediğimde her ne kadar evet kendime bir zaman ayırıp yalnız olmak iyi olsa da uzun vadede insanı çok zorlayan ve depresif bir ruh haline büründüren bir durum.
365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Birey İnsan
Öğrenci

Bence bu Modern hayatın getirdiği bir sonuç. Örneğin bir insan için evden çalışma olanağının doğması ( Home Office ), sosyalleşme arzumuzu sosyal medya aracılığıyla gidermemiz, eğlenme şeklimizin bireye yönelik değişmesi ( evde tek başımıza oyun oynayarak bu ihtiyacı giderebiliyoruz ) vb. En büyük nedeni de konfor alanımızın genişlemsi ve birey diğer bireylerle yakından iletişim halinde olmadan da hayatta kalabiliyor artık, bu sosyal bir canlı için çöküş demek bence. Teknoloji geliştikçe insan yalnızlaşıyor, yalnızlığı insan türünün bir düşmanı olarak görüyorum. Yalnızlık iyidir zeki insan yalnız kalır vb cümleler aptalca bence. Modern hayat insanı git gide yalnızlığa sürüklüyor ve robotlaştırıyor, bu da bir sürü anlam arayışına itiyor sonuç olarak da insan olma isteğinin sancısını çekiyoruz. Yeni İdeolojiler yönetim şekilleri bunlara hiç girmicem bile. Bu yazı senin konunla ne kadar alakalı bilmiyorum :)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Bu esasen dünyanın dinamizmine bağlı ortaya çıkmaktadır, günümüz insanı hiç olmadığı kadar birbirine muhtaç ve sosyal bir varlık haline dönüşmüştür. Ancak buna rağmen asosyalleşme çok geniş kitlelere yayılmıştır insanlar tek başına yaşamayı tercih etmeye başlamıştır.

Ya da tercih ettirilmiştir, zira insanlar bir arada arada kalırsa din dil ırk görüş görüş ayrılığına bakılmaksızın sistemdeki sorunlara karşı örgütlenmeye başlarlar. Üstelik bunu çok kuvvetli bir şekilde yaparlar, modern sistemler tabii ki kendilerine karşı oluşabilecek örgütlenmeler istememektedir. Bu istekleri doğrultusunda insanları yalnızlaştırıp muhtaçlaştırma yönünde adımlar atarlar.

Şu an şehirlerin içerisinde yalnız yaşayan milyonlarca insan aslında kendi başına hayatta kalamayacaklardır. Tabii ki bunda gelişen teknolojinin de etkisi büyüktür zira insanlar arzu ve keyifleri için teknolojinin çok çeşitli alanlarında ki nimetlerine sahipler. Film izlemek için sinemaya gitmeye gerek yok, yemek yiyebilmek için dışarıya gitmeye gerek yok, alışveriş için gerek yok, sosyalleşmek için dışarıya gitmeye gerek yok. Evrimsel süreçte diğer canlılarda olduğu üzere insanda da enerji ile çok yakından alakalıdır. Enerji her ne kadar tasarrufa uğrarsa canlılık yaşamını sürdürme konusunda o kadar avantajlı bir haline gelir. Evden çıkmadan ihtiyaçlarımıza gidermek hem tembelliğimize, hem psikolojimize, hem de evrimsel sürecimize etki etmektedir. Ama tekrar söylüyorum bireyleşme yalnız başımıza güçlü olduğumuz anlamına gelmemektedir, çünkü yaşamamız endüstriyelleşmiş bir hale gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca toparlayacak olursak, insanların bireysel yaşamı tercih etmelerinin yegane sebebi günümüz dünyasının dinamiklerini yetişebilmek için sistemin bize sunduğu alternatif yolları seçme zorunluluğu ve tembelliğe olan yatkınlığımız. Sistem insanları sosyal bir algı yaratarak aslında tekilleştirmektedir insanlar da açıkçası bu düzene karşı çıkma taraftarı değiller. Bu sistem için iyi bir şey, insanlar bireyselleştikçe örgütlenme azalacaktır, bireyselleri yönlendirmek, baskı altında tutmak ve manipüle etmek kolaylaşır. Belki bizler değil ama bizden sonraki birkaç on nesil sonraki insanlar kesinlikle bu yaşam tarzımızın cezasını çekecekler.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close