Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa
Üye
5

Süt kanser mi yapar?

Okuduğum bir yazıda süt içmenin kemik kırılmalarını artırdığı, kanser yaptığı ve hatta evrimsel olarak kanıtlandığı üzere süt içmememiz ve çocuklara da içirmememiz gerektiği yazılmış. Bunlar ne kadar doğrudur? İlgili yazının urlsini ekliyorum.
455 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Süt, doğumdan itibaren sindirim sistemi henüz küçük ve gelişmemiş olan her memeli diyetinin temelidir. Aslında, vücudumuzu harekete geçiren ve büyümemize yardımcı olan bir güç besinidir. Süt; yağ, vitamin, mineral ve süt şekeri olan laktoz bakımından zengindir. Hepsinden öte, doğumdan bir süre sonra bizi enfeksiyonlardan koruyan ve bağışıklık sistemimizi düzenleyen antikorlar ve proteinler içerir. Ama, bunu üretmek annelerimiz için zahmetlidir. Sonuç olarak, insanoğlu anne sütü içmeyi bırakır ve ebeveyninin beslenme şekline geçiş yapar (Günlük yediğimiz yemeklere.) Bu binlerce yıl boyunca böyleydi. Ta ki, yaklaşık 11 bin öncesinde atalarımız ilk tarım topluluklarını kurarak yerleşik hayata geçene kadar. Yerleşik hayata geçinde ne oldu, hayvanlar beslemeye başladık, bunlardan en önemlileri inek, keçi gibi süt veren hayvanlar. Çiftlik hayvanlarının gereksiz ve bol bulunan şeyleri tüketip besleyici ve lezzetli yiyeceklere dönüştürdüğünü keşfettik, yâne süte. Bu, özelliklerde zor zamanlarda, hayatta kalma açısından büyük bir fark yarattı. Bir doğal felaket olduğunda (heyelen, deprem gibi) insanlar hayvanları kesip bir kaç gün idare ettikten sonra aç kalmak yerine besleyici sütünü içip hem hayvanlardan olmamış hem de canlarından olmamış oldu. Böylece, süte sahip olan gruplar evrimsel bir avantaj elde etti. Ve doğal seçilim yoluyla çok fazla süt tüketen toplulukların genleri değişti. Bu adaptasyon özel bir enzimle ilgilidir, laktaz. Genlerimize yeni bir enzim eklendi, böylece, süt şekeri olan laktozu parçalayabilir ve sütü kolayca sindirebilirdik. Fakat, biz büyüdükçe vücudumuz daha az laktaz enzimi üretir. Dünya nüfusunun yaklaşık %65-70'i bebeklikten sonra bu enzime sahip olmaz. Bu da, her gün 150 mililitreden fazlasını sindiremediğimiz anlamına gelir. Sindiremediğimiz için çeşitli vücudunuz da çeşitli sıkıntılar olabilir o yüzden eğer yetişkin bir bireyseniz laktozsuz süt içmeniz daha yararınıza olacaktır. Eğer karnınız ağrımasına rağmen çokca süt içiyorsanız kemir kırılmaları gibi olaylar gerçekleşebilir.Çocuklar ve bebeklere öncelikle anne süt yoksa hayvan sütü içirebilirsiniz bir zararı yoktur.

124 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kurzgesagt-Youtube. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia-Laktaz Ve Laktoz. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close