Önce karışıklığı giderelim:
- Kütleçekimi (gravity) bir olgudur, doğada cisimlerin birbirlerine doğru hareket etmelerine yönelik gözlemimizi özetler.
- Newton'un kütleçekimi kuramı (Newton's law of universal gravitation) doğada gözlemlediğimiz bu olguyu, kütleli cisimlerin birbirlerine kuvvet uygulaması ile açıklar. Yani Newton'a göre ay ve dünya arasında bir kuvvet vardır, bu sebeple ay dünya etrafında dönmektedir.
- Einstein'ın genel görelilik kuramı (General Relativity of Einstein) doğada gözlemlediğimiz kütleçekimi olgusunu uzayın aslında bükümlü olması ile açıklar. Yani ay ve dünya arasında aslında bir kuvvet yoktur, ay uzayda serbest bir şekilde dümdüz gitmektedir. Fakat dünya ayın bulunduğu uzayı bükmüş olduğu için, bu bükümlü uzayda düz giden ayın hareketi dünya etrafında dönmeye karşılık gelmektedir.
Kara delik, hiçbir cismin kendisinden kaçamayacağı bir nesne. Newton fiziğinde böyle bir nesne olamaz, çünkü Newton fiziğinde kütleçekiminin sebebi cisimler arası kuvvet. E bir cismin hareketini her şekilde engelleyebilmenin tek yolu da o cisme sonsuz kuvvet uygulamak, bunun için de cismin sonsuz kütlesinin olması gerekiyor.
Einstein fiziğinde ise kütleçekiminin sebebi uzayın bükülmesi. Ve matematiksel olarak gösterebiliyoruz ki belirli kütle yoğunluğundan sonra uzay öyle bükülür ki, bu uzayı büken cismin yakınındaki hiçbir nesne uzağa gidemez. Bu nesneler de kara delikler oluyor, biz de karadeliklerden hiçbir şey kaçamaz diyoruz.
Özet olarak: Kara deliklerden hiçbir nesnenin kaçamamasının sebebi uzayın bükülmesidir!
Dip Not: Her ne kadar Genel göreliliğin Newton fiziğinden daha doğru olduğunu biliyor olsak da her zaman bükümlü uzaylarla matematiksel hesap yapmak mümkün olmuyor, dahası kolay da değil. Bu sebeple çoğu zaman (eğer işimizi görecek kadar yeterliyse) fizikçiler düz uzayda çalışıp kütleçekimini kuvvet olarak almaya devam ediyorlar. Mühendisliklerin hemen hemen tamamı da zaten düz uzayda çalışıp kütleçekimini kuvvet olarak alıyor. Bu sebeple biri doğru biri yanlış diye bakmak yerine hangisi işimizi görecek kadar gerçeği tasvir ediyor diye bakmak daha mantıklı bir davranış olacaktır.
144 görüntülenme