Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Sıfır var mıdır yok mudur?

geçtiğimiz günlerde inernetteki bir film kesitinde bir çocuk "sıfır var mıdır?" diye sormuştu o zamandan beri aklımdaydı ancak sıfır hem vardır hemde yoktur. Yoksa sadee bir uydurma mıdır?
556 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı
Orijinal Soru: Sıfır var mı? Sıfırın olmaması neyi değiştirir ve sıfır yerine başka neler kullanabiliriz?

Sıfır vardır ve somuttur. Örnek olarak size ait 3 kalem var. Arkadaşınıza ait de 2 kalem var. Arkadaşınız 2 kalemini size ödünç verdi ve gitti. Bu sırada sizde 5 kalem oldu. Daha sonra bu kalemler sizin sorumluluğunuz altındayken çalındı. Arkadaşınızın 2 kaleminden siz sorumlu olduğunuz için ona 2 kalem borçlanmış oldunuz. Yani elinizde 0 kalem değil -2 kalem kalmış oldu. Eğer arakdaşınız size ödünç kalem vermeseydi yalnızca 3 kalem çalınacaktı ve hepsi size ait olduğu için hiç kaleminiz kalmamış yani 0 kaleminiz kalmış olacaktı ve herhangi bir borcunuz da olmayacaktı. Eğer 0 diye bir kavram olmasaydı ve 1 den -1 e direkt bir geçiş olsaydı sizin 3 kaleminiz çalındığında -1 kaleminiz kalmış olacaktı. Peki bu -1 neyi ifade edecekti? Kimseye borcunuz yok, elinizde kaleminiz yok. Dolayısıyla saçma olurdu ve 0'ın bir gereklilik olduğu ortaya çıkardı.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

0 kavramı vardır, bazı şeylerin yokluğunu ifade etmek için kullanılır. Sayılar tıpkı dilimiz gibi anlatmak istediğimiz şeylere yönelik kendimizi ifade etmemizi sağlayan ve bizim oluşturduğumuz kavramlardır. Gerçek hayatta "1" veya "2" gibi sayıların tek başına bir anlamı yoktur. Bunlar, anlatmaya çalıştığımız konularla anlam kazanan ifadelerdir.

1 tane elmayı ifade etmek için 1 sayısını kullanıyoruz. Bu sayıyı kullanmadan anlatmaya çalıştığımızda işler karışıyor ve sadece "görerek" anlayabiliyoruz. Elimde elma olmadığını görebilirim, bilebilirim. Bunu sözel şekilde "Elimde elma yok." diyerek de ifade edebilirim, matematiksel olarak "0 elma" olduğunu söyleyerek de ifade edebilirim. Kavramın kendisinin varlığı ile ifade edilen çerçevedeki nesnenin yokluğunu birbirine karıştırmamalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Erdinç Ekin
Öğrenciyim

Büyük ihtimalen internette kesitini gördüğünüz parça sosyal medyada da çok popüler olan Young Sheldon dizisinde Sheldon'ın sıfırın bir sayı olduğuna karşı çıkışı ile ilgili bir sahneydi. Sıfır sayısının varlığı Hintli matematikçi Brahma Gupta tarafından ortaya atıldığından beri felsefi ve fiziki olarak varlığı tartışılmaktadır. Varlığı tartışıla dursun sıfırın aslında çok pragmatik ve Matematik ile Fizik gibi bilim dallarında hayati önem taşıyan bir düşünce olduğu ise önemli bir gerçektir. Bir örnek vermek gerekirse x+1=1 gibi bir birinci derece denklemde çözüm kümesi: ÇK{0} tek elemanlı ve sadece sıfırı içerisinde bulunduran bir küme olacaktır. ax+b=c tarzı (x1) 1. derece denklemlerin denklemi sağlayan bir adet kök içermesi gerektiği matematiksel bir aksiyomdur ve bu durumda sıfırın var olmadığını düşünmek cebirsel anlamda büyük bir soruna yol açabilir[1]. Fiziksel anlamda sıfırın varlığı ise daha tartışmalı bir konudur. Tanımsal olarak hiçliği temsil eden bir şeyin var olması durumu fiziksel anlamda sıkıntılı gözükse de fizik biliminde de sıfıra rastlamak mümkündür. Örnek vermek gerekirse Stephen Hawking'in de anlaşılır bir şekilde açıkladığı üzere büyük patlama sırasında eşit sayıda madde ve antimadde oluşmuştur. Bu durum dikkate alınırsa 10-43s Planck Zamanı olmak üzere t<10-43 anlarının herhangi birinde evrende CP simetrisi daha kırılmadığından evrenin C potansiyeli tam olarak sıfıra eşit olarak düşünülebilir. Bu durumda tam anlamıyla sıfırdan sıfır olmayana fiziksel bir geçiş deneyimleyebileceğimiz gibi bu durumu sıfırın veya nötr kavramının var olması için bir zorunluluk olarak düşünebiliriz.

Kaynaklar

  1. William Dunham. Euler And The Fundemental Theorem Of Algebra. Alındığı Tarih: 4 Şubat 2024. Alındığı Yer: maa | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close