Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kutlu Tamay
Kutlu Tamay
1,337 UP
Üye
1

Binanın zemin katından Yüksek bir katta betonun üstünde duran bir topun potansiyel enerjisi var mıdır?

315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla...

Evet, binanın zemin katından yüksek bir katta betonun üstünde duran bir topun potansiyel enerjisi vardır. Bu enerji türüne yerçekimisel potansiyel enerji denir.

Yerçekimisel potansiyel enerji, bir cismin yerçekimi alanına karşı ne kadar yüksek bir konumda olduğuna bağlı olarak sahip olduğu enerjidir. Cisim yerden ne kadar yüksekteyse, yerçekimi alanına karşı o kadar fazla iş yapılmış olur ve bu nedenle o kadar fazla potansiyel enerjiye sahip olur.

Betonun üzerinde duran topun potansiyel enerjisini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabiliriz:

Tüm Reklamları Kapat

PE = mgh

Burada:

PE: Potansiyel enerji (Joule cinsinden)

m: Topun kütlesi (kilogram cinsinden)

Tüm Reklamları Kapat

g: Yerçekimi ivmesi (yaklaşık 9,8 m/s²)

h: Topun yerden yüksekliği (metre cinsinden)

Örneğin, 10 kg kütleli ve yerden 10 metre yükseklikte duran bir topun potansiyel enerjisi 980 Joule olacaktır.

Betonun topun potansiyel enerjisini etkilemediğini belirtmek önemlidir. Beton, topun yerden yüksekliğini değiştirmediği sürece, topun potansiyel enerjisini etkilemez.

Topun betonun üzerinde durması, topun kinetik enerjisini etkileyebilir. Kinetik enerji, hareket eden bir cismin sahip olduğu enerjidir. Topun betonun üzerinde yuvarlanması veya kayması durumunda, kinetik enerjisi artacaktır.

Ancak, top betonun üzerinde hareketsiz duruyorsa, kinetik enerjisi sıfırdır ve potansiyel enerjisi yalnızca yerden yüksekliğine bağlıdır.

Kaynaklar

  1. Khan Academy. Uzun Mesafelerde Yer Çekimi Potansiyel Enerjisi (Video) | Khan Academy. Alındığı Tarih: 22 Nisan 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
  2. Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri. İş, Güç Ve Enerji. Alındığı Tarih: 22 Nisan 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Web Sitesi | Arşiv Bağlantısı
  3. Khan Academy. Yerçekimi Potansiyel Enerjisini Hesaplayalım (Fen Bilimleri) (Youtube). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2024. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Rahmi Öz
Çok okuyan, araştıran bir ortaokul öğrencisiyim.

Bu sorunun cevabını daha iyi anlamak için ilk önce kütleçekimsel potansiyel enerji nedir ona bakalım: "Kütleçekimsel potansiyel enerji, bir kütlenin kütleçekimi alanında bulunduğu yerden dolayı sahip olduğu enerjidir. Cisimlerin hareket halinde olmadıkları durumlarda sahip oldukları enerjiye potansiyel enerji denir. Bir cisim yerden daha yüksek bir noktaya kaldırıldığında yer çekimine karşı bir iş yapar." Bu tanıma bakılırsa bir cismin kütleçekimsel potansiyel enerjiye sahip olabilmesi için sadece yerden yüksekte olması yeterlidir. Arada bir kat olması önemli değil çünkü kat ortadan kalkarsa cisim kinetik enerjiye sahip olacak ve enerji yoktan var olamayacağı için bunun öncesinde de cismin bir enerjiye sahip olması lazım. O yüzden cismin kütleçekimsel potansiyel enerjiye sahip olabilmesi için yerden yüksekte olması yeterlidir.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Enerjinin Korunumu - Vikipedi. (31 Ocak 2008). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Kutlecekimsel Potansiyel Enerji - Vikipedi. Alındığı Tarih: 21 Nisan 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close