Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Toprak nasıl nötr kalabiliyor?

Dünyadaki herşeyin topraklaması toprak ile yapılıyor,ve toprağa o kadar çok yük aktarımı olmasına rağmen nasıl hala dünyanın en büyük nötr cismi toprak olarak kalabiliyor?
258 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Kaynakları kaynak bölümüne giriniz.
0
Üzeyir Yazıcı
Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.

Şöyle açıklayabilirim: Elektrik yükleri, genellikle yıldırımlar, atmosferik deşarjlar ve statik elektrik gibi doğal olaylarla oluşur. Bu yükler, atmosferde ve yeryüzünde hareket ederken, çevrelerindeki maddelerle etkileşime girerler. Toprak, bu yüklerin nötrlenmesine yardımcı olur. Yüksek iletkenlik özelliğine sahip olduğu için, toprak elektrik yüklerini kolayca emer veya bırakır.

Örneğin, yıldırım çarptığında, bulunduğu yerdeki nesnelerde pozitif veya negatif elektrik yükleri birikir. Bu yükler, toprakta bulunan serbest elektronlar aracılığıyla yeryüzüne yayılır. Bu sayede, toprak, çevredeki nesnelerde biriken elektrik yüklerini emer ve yayarak doğal bir denge sağlar. Bu süreç, toprağın nötr olmasını sağlayan bir dengeleme mekanizmasıdır.

Yani, toprak dünyanın en büyük nötr cismi olarak kalabilir çünkü elektrik yüklerini emme ve dağıtma yeteneğine sahiptir. Bu özellik, çeşitli doğal olaylarda oluşan elektriksel dengesizlikleri düzelten bir rol oynar. Bu yüzden, toprak genelde nötr bir şekilde kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar:

Toprağın Nötr Kalmasına Katkıda Bulunan Mekanizmalar:

Stanford Üniversitesi Jeoloji Bölümü

USGS - Toprak Elektriği

Tüm Reklamları Kapat

Nature - Topraktaki Elektrik Alanları

Anadolu Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü: https://www.anadolu.edu.tr/akademik/aos-akademik/ders/219340/toprak-bilgisi-ve-bitki-besleme/ders-icerik

Toprağın Elektriksel İletkenliği:

British Geological Survey

Soil Science Society of America

Journal of Environmental Quality

Yıldırım ve Toprak:

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

American Physical Society

Journal of Geophysical Research

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close