Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sümeyye Artar
Üye
2

4 yapraklı yoncanın şans getirdiğine neden inanılır?

236 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Beyza Elife Akbulut
lise öğrencisiyim

Öncelikle Merhabalar.Dört yapraklı yonca bulmanın şans getirdiği, sıradan insanların üç yapraklı, şanslılarınsa dört yapraklı yonca bulabildiği iddia edilir. Peki dört yapraklı yonca ve şans hikayesi nedir? Bir insan dört yapraklı yonca bulunca ne olur?

Dört yapraklı yoncada her yaprağın bir anlamı vardır: İnanç, umut, aşk ve şans.

İbrahimi dinlerde ortak olan Adem-Havva mitolojisine dayanan dört yapraklı yonca şansı iddiasına göre; Cennet Bahçesi’ndeki Havva, bulduğu dört yapraklı bir yoncayı şans getirmesi için hep yanında taşırdı. Keltik mitolojisine göre de, dört yapraklı yonca kötü ruhları kovmak için tılsım olarak kullanılırdı. Orta Çağ’da çocuklar, dört yapraklı yoncalarla çeşitli oyunlar oynar, peri avına çıkarlardı. Sonralarında Aziz Patrick tarafından İrlanda’ya Hristiyanlığı tanıtmak için bu oyun kullanılmış olup, günümüzde Hristiyan aleminde kutlanan Aziz Patrick Günü’nde bol bol dört yapraklı yonca teması görmekteyiz Dört yapraklı yonca, trifolium cinsi olup, 300 farklı türü olan bir bitkinin varyasyonudur. Genetik çeşitlilikten dolayı kimi zaman yaprak sayısı, üçten fazla olabilmektedir. İstatistiki olarak, her 160.000 üç yapraklı yoncaya karşılık sadece 1 adet dört yapraklı yonca bulunmaktadır. Bitki kültürüyle uğraşanlar, günümüzde sadece dört yapraklı yonca üreten tohumları geliştirmeyi başarmışlardır; yine de efsane devam etmektedir. Bahçelerde milyonlarcası yetiştirilirken, uğur getireceğine inandıkları dört yapraklı yoncayı hala kırlarda heyecan ve merakla aramaktadırlar. Dört yapraklı yonca bulunca, şanslı olunacağına, şansın açılacağına, ümidin daha fazla, aşkın daha yoğun olacağına inanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Birinci yaprağı ümit, ikinci yaprağı inanç, üçüncü yaprak aşk, dördüncü yaprak da şans anlamındadır.Dünyanın her yerinde 3300 yıldır yetişen, 60 yonca türü mevcuttur, birçok yerde kullanılan bir bitkidir; yem olarak ve şifa olarak da değerlendirilen yonca birçok ilacın hammaddesinde de kullanılıyor. Hatta birçok ülkede salatalarda bile kullanılır, aynı zamanda kutsal bir bitki olan yonca Kur’an-ı Kerim’de de söz edilmektedir. (Abese Suresi, 31. Ayet) (“İnsan için üzüm, hayvanlar için yonca ve her çeşit yeşil ot yaratmış Yüce Rabbimiz”) Birçok şair, şiirinde yer vermiştir. Yonca yapraklarının kalp şeklinde olması onları hoş ve farklı görmemizi sağlar. Menekşe ve erguvani çiçekleri vardır ve çok güzel açarlar. KISACA:Özetle yonca çok değerli ve özel bir bitkidir. Şans getirir, eğlendirir, şifa dağıtır, doyurur, aşk ve şansı davet eder.

-Mutasyonun tipine göre yaprak sayısı 4'ten de fazla olabilir. Şimdiye kadar en fazla sayıda yaprağa sahip olan yonca, Shiego Obara tarafndan Japonya'nın Hanamaki kentinde 10 Mayıs 2009'da bulunan 56 yapraklı yoncadır. Aslında Obara bunu "bulmamış", Evrimsel Biyoloji'yi kullanarak, Yapay Seçilim mekanizması sayesinde kendi çiftliğinde "üretmiştir." Aynı kişi 2002 yılında 18 yapraklı, 2008 yılında 21 yapraklı yonca yetiştirerek Rekorlar Kitabı'na girmişti. En son rekoru ise 56 yapraklı yoncadır[1]

Kaynaklar

  1. Yavuz ŞEN. 4 Yapraklı Yoncaların Neden Şans Getirildiğine Inanılır?. (4 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2024. Alındığı Yer: LinkedIn | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close