Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Furkan
Üye 21 Şubat
2

Tavuk hipnozu veya tonik hareketsizlik (tonic immobility) nedir?

Tavuğun başını yere bastırıp kafasının dibinden başlayan bir çizgi çekince tavuğun hareketsiz kalması olayı nasıl gerçekleşiyor? Bazı siteler tavuğun bir nevi felç geçirdiğini yazıyor ancak tam olarak anlamadığım böyle bir mekanizmanın neden evrimleştiği.
1,003 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kürşat Bulut
Öğrenci 12 Nisan

Tavuklar da bu bir koruma mekanizmasıdır. Kaçma gibi bu da ölüm düşüncesinin olduğu anlarda gerçekleşir. 30sn ile 30dk arası felç geçirirler. İstekleri içerisinde felç geçirirler fakat hareketlerini geri kazanmaları istem dışıdır[1]

Kaynaklar

  1. Aleyna Gülbahar. Okyanusların Korkulu Rüyaları Köpek Balıklarını Bile Dize Getirilebilen Bir Rahatsızlık: Tonik Hareketsizlik Etkisi. Alındığı Tarih: 12 Nisan 2024. Alındığı Yer: Onedio. com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Güzide Bilgin
Moleküler biyoloji ve genetik öğrencisiyim. 8 Mart

Bir hayvan herhangi bir tehditle karşılaştığında vücudu onu tehlikeden korumak için hızlı ve bilinçsizce tepki verir. Durumu hızlı bir şekilde değerlendirmek için önce bir saniyeliğine de olsa donacaktır. Genellikle bir sonraki seçenek olan savaş ya da kaç davranışı gözlemlenir, ancak üçüncü bir olasılık daha vardır.

Bu keseli hayvanların sanki ölü gibi davrandıkları bir davranış biçimidir. Thanatosis (ölü taklidi yapma) olarak da bilinen bu davranış, örümcekler, yılanlar ve tavuklar da dahil olmak üzere birçok hayvan tarafından kullanılan, yırtıcılığa karşı bir davranıştır. Thanatosis, tonik hareketsizliğin bir biçimidir: fiziksel kısıtlamanın neden olduğu, derin fakat geri döndürülebilir, istemsiz bir felç durumudur. Hayvan, 30 saniyeden yarım saate kadar bir süre boyunca bilinci açık ve sakin kalırken katatonik görünebilir. Bir hayvanın tehlikeyle karşı karşıya kaldığı ve diğer savunma biçimlerinin mümkün olmadığı durumlarda, bir dizi yırtıcı hayvan karşıtı stratejide son seçenek olduğu düşünülmektedir.

Bunun nedeni, bizim büyük yırtıcı hayvanlar olarak görünmemiz ve onların da av hayvanları olmasıdır. Tonik hareketsizlik, kısıtlanmaya karşı korkuya dayalı bir tepkidir. Yani tavuk öleceğine inanıp donar. Tavuklar gibi birçok hayvan türünde bu tonik immobility durumu gözlemlenmiştir. Bu savunma mekanizması, hayvanların doğal bir şekilde geliştirdiği bir adaptasyon örneğidir.

Tüm Reklamları Kapat

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bitchin' Chickens. Tonic Immobility (‘Hypnosis’) In Chickens. (17 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 8 Mart 2024. Alındığı Yer: Bitchin' Chickens | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close