Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Daha hızlı gidersek zaman bizim için daha mı yavaş akar?

Aslında hızlanınca kütlemizin arttığını göz önünde bulundurursak böyle birşey mümkün olabilir.
229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Beyaz Ateş
Beyaz Ateş
8K UP
Bu konuda iyiyim

Eğer Einsteinin izafiyet teorisini referans alırsan cevap evet olacaktır ama üzerinde çalıştığım tezime göre gidersek cevap hayır olacaktır. Nedenini açıklıyayım. Einstein bir cisim hızlandıkça zamanın yavaş artığını söyler ve bunu tren hipotezi ile açıklar cisim hızlandıkça boyutu gittiği doğrultuda kısalır ve zamanında kısaldığını söyler ve yapılan deneyler Einsteinin dediklerini doğrular niteliktedir. Gel gelelim benim çalışmama eğer İbn-i Heysemin optik üzerindeki tezini referans alıp bunu tren hipotezine entegre edersek izafiyet teorisinin neden yanlış olabileceğini görürsün. İbn-i Heysem kısaca bir cismi algılayabilmemiz için ışığın cisme çarpıp gözümüze yada bir alıcıya gitmesi gerektiğini söyler. İbn-i Heysemi referans aldığımızda kısalan cisim değil cismin görüntüsü olduğunu görürüz. Dolayısıyla hızlanan cisim içinde zamanın yavaşlamadığını yavaşlanan zaman değil görüntüden kaynaklanan bir algı yanılması olduğunu görürüz. İkizler paradoksunu ele alalım. Eğer Einstein haklı ise ışık hızına yakın hızla hareket eden cisim için zaman yavaş akar. Böyle bir durumda hızlı hareket eden cisim için sabit kalanın zamanı daha hızlı akması gerekir. Ama bir problem var. Uzayda yön kavramı yok dolayısıyla hangi cisim hızlı hareket ediyor anlayamayız ve eğer hızlı olan aracın icinde isen sabit olan cismin zamanını yavaş ilerlediğini görürsün çünkü sen cisimden ne kadar hızlı uzaklaşırsan cisimde senden o kadar hızlı uzaklaşır. İyice anlama için ayrıntılı anlattım inşallah çok sıkmamışımdır.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Çağanalp Sarıkaya
14 yaşında fizik meraklısıyım

[1]Evet daha hızlı gidersek zaman daha yavaş akar. Mesela einstain'in teorisini ispatlayan bir deneyi anlatıyım. Einstain zamanın kütle arttıkça büküldüğünü ve yavaşladığını kanıtlamıştı. Yani uzay-zaman dokusu kütle artrıkça bükülüyor ve kütleçekimi oluşuyor. Mesela dünya bu dokuyu büküyor ve bizi bu bükülmenin merkezine çekiyor. İstanbuldan ankaraya giderken bir devin yolu antalyaya doğru büküp seni antalyaya yönlendirmesi gibi. Kütleden uzaklaştıkça zaman hızlanır. Hızımız arttıkça da kütle artar ve zaman yavaşlar. Gelelim şimdi deneye, adını hatırlamadığım birisi einstain teorisini yayınladıktan sonra bu deneyi yaptı. Üç farklı atom saatinden birini sabit bir konumda tuttu diğerlerini doğuya ve batıya gönderdi. Atom saatleri inanılmaz derece hassas makinelerdir. Sabit konumda olan saat olması gerektiği gibiydi fakat doğuya ve batıya gönderilen uçaklar olması gerektiğinden daha gerideydi. Ve üç atom saati de birbirinden farklı zamanı gösteriyordu. Bıraktığım kaynak ile bu konuyu daha iyi öğrenebilirsin.[1]

Kaynaklar

  1. Bebar Bilim. (YouTube Videosu). Zaman Bir Yanılsamadır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close