Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Gül
Üye
0

Palyaço balıkları cinsiyetsiz midir?

384 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Melisa Arslan
Merak edip araştırdım ve paylaşmak istedim.

Öncelikle merhaba! Bu soruya palyaço balıklarını tanıyarak başlayalım.

Sahte perküsyon palyaço balığı veya yaygın palyaço balığı olarak da bilinen ocellaris palyaço balığı, palyaço balığı ve kızböcekleri içeren Pomacentridae familyasına ait bir deniz balığıdır. Yaşadıkları bölgeye göre dış görünüşlerinde farklılıklar meydana gelir. Örneğin beyaz bantlı siyah Amphiprion ocellaris, kuzey Avustralya, Güneydoğu Asya ve Japonya yakınlarında bulunabilir.[1] Ancak genellikle Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Pasifi Okyanus'ndaki sığ sularda yaşarlar.

Palyaço balıklarının 3-10 cm (1-4 inç) bilinmektedir. Diğer birçok balık türü gibi dişiler de erkeklerden daha büyüktür. Peki ya dişi veya erkek olmaları nasıl belirlenir?

Bütün palyaço balıklaro erkek olarak dünyaya gelirler. Buna karşılık, bir grupta dominant rolü elde etmek için cinsiyetlerini değiştirerek dişi olabilirler fakat bunun geri dönüşü yoktur. Bu balık topluluklarında hiyerarşinin büyük bir önemi vardır.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel adları Amphipron ocellaris, ortalama 8 yıl ömürleri olan bir türdür ve protandroz bir hermafrodittir. Anemon adı verilen bir deniz mercanı türü, palyaço balığının yaşama alanını oluşturur. Anemon, yakıcı tentakülleriyle palyaço balığınıdüş manlarından korurken, palyaço balığı ise anemonla beslenen balıkları uzaklaştırır.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana, palyaço balıklarıyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz bu kaynaklara da göz atabilirsiniz.[3][4]

Karanlığı bilimle fethet!

Kaynaklar

  1. G. Allen. Tropikal Avustralya Ve Güneydoğu Asya'nın Deniz Balıkları.. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. İstanbul Akvaryum. Palyaço Balığı. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2024. Alındığı Yer: İstanbul Akvaryum | Arşiv Bağlantısı
  3. Büyük Bariyer Resifi Vakfı. Palyaço Balığı. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2024. Alındığı Yer: Barrierreef | Arşiv Bağlantısı
  4. Ocean Conservancy. Clownfish. Alındığı Tarih: 10 Nisan 2024. Alındığı Yer: Ocean Conservancy | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci

Aslında bu soruyu küçükken "Kayıp Balık Nemo" adlı çizgi filmi seyrederken benimde aklıma gelmişti dış görünüşü itibariyle mi olsa gerek balığının cinsiyetini kız olarak sanmama karşın çizgi filmde seslendirmeden anladığım kadarıyla bir erkek balık olduğunu düşünerek çoğu hayvan gibi ya da biz insanlar gibi iki farklı cinsiyet grubuna mensup bir balık olduğunu düşünmüştüm ki bu düşüncem çeşitli belgesel ve araştırmalar sonucu yanıldığımın göstergesi oldu. Aslında bu düşüncem yalnızca palyaço balıklarına karşın değil diğer balık türlerine karşı da oldu yapılan araştırmalar çercevesinde deniz ve okyanuslarda yaşayan balıkların yaklaşık 500 civarındaki türü çevresel etkenlere bağlı olarak cinsiyet değiştirmektedir. Bu savı ilk kez ortaya koyan ise Prof. Jenny Graves ve Yeni Zelandalı bilim insanları ortaya koymuştur. Prof. Jenny Graves bir grup palyaço balığının grup halinde mercan resiflerinde yaşadığını söyleyerek baskın erkek yani mavi başlı olarak ayırt ederken diğer sarı başlı balıkları dişil olarak ayırt ediyor. Daha sonra mavi başlı ve eril olarak nitelendirdiği balığın bir süre bu gruptan ayrıldığını grupta kalan en büyük sarı başlı dişi balığın 10 gün içerisinde erkeğe dönüştüğünü renginin bile değiştiğini söylüyor. Bu değişimin sebebini ise Prof. Graves “Cinsiyet değişimi sırasında eşey organının(gonad) tümüyle genetik olarak yeniden döşendiğini bulduk,” diyor eş yazarlardan Otago Üniversitesi’nden Dr. Erica Todd ise “Genler yumurtalıkları ilk olarak kapatıyor, sonrasında yeni bir genetik yol testis oluşumunu destekliyor.” diyerek açıklıyor.[1] Kısacası palyaço balıkları düşünüldüğünde hayatlarını tek bir cinsiyete bağlı kalmadan geçiremedikleri için cinsiyetsiz tabirine uygun düşebilirler. Ama bu durum hiç cinsiyetsiz olmadığının göstergesi değildir.

Kaynaklar

  1. Oğuz Sezgin. Cinsiyet Değiştiren Balığın Sırrı Aydınlatıldı. (11 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2024. Alındığı Yer: Gerçek Bilim | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close