Zannımca neredeyse hiç. Çünkü bir öğrenci olarak söylüyorum. Sınav konularını, sınavdan sonra unutuyoruz. Sınav bilgiyi ölçmüyor.
x, y ve z konularından sorumlu oluyorsunuz. Sınav odaklı çalışıyorsunuz (doğal olarak), sınav da yapıyorsunuz ve ardından unutuyorsunuz.
Fakat tamamen sınavsız bir eğitim sistemi de mümkün değil. Bana kalırsa ezbere dayalı bir sistem yerine mantığını kavramayı sağlayan bir eğitim sistemi olmalı. İlk olarak öğrenmeyi, konular arasında bağ kurmayı öğretmeli. Düşünme, yorum yapma becerileri geliştirilmeli öğrencilerin. Sayısal derslerde formüller ispatı ile verilmeli daha çok deney ve gözlem ile yani uygulamalı olmalı. Sözel dersler de tartışılmalı, bilgi hazır verilmemeli. Öğrencinin merak etmesi sağlanarak, araştırmaya teşvik edilmeli. Merak duygusu kazandırılmalı. Sorgulama yetisi aşılanmalı. Sadece üniversiteye geçerken sınav yapılmalı. Fakat sadece sınav sonucuna bakılmamalı üniversite kabul ederken lise hayatı boyunca katılım gösterdiği sanat/spor aktivitelerine, sosyal sorumluluk etkinliklerine, geliştirdiği projelere de bakmalı.[1] Bunlar benim kişisel fikrim, kaynak konuyla alakasız.
Kaynaklar
- O. Dazai. (2022). Öğrenci Kız. ISBN: 9786258401462. Yayınevi: İthaki Yayınları.