Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Beyza Can
Üye
0

AAABBBCCC harflerinden oluşan dokuz harfli, ardışık üç harfin aynı olmadığı dizilimlerin sayısını bulabilir misiniz?

Örneğin AABBCCABC ve ACABBCCAB istenilen dizilimlerdendir fakat ABABCCCBA istenen şartı sağlamamaktadır.
295 görüntülenme
AAABBBCCC harflerinden oluşan dokuz harfli, ardışık üç harfin aynı olmadığı dizilimlerin sayısını bulabilir misiniz?
AAABBBCCC harflerinden oluşan dokuz harfli, ardışık üç harfin aynı olmadığı dizilimlerin sayısını bulabilir misiniz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gürkan Özsoy
Matematik Bölümü Lisans Öğrencisi

Burada normal kombinasyon mantığını kullanabiliriz. Yani tüm olası durumlardan, ardışık üç harfin aynı olma durumunu çıkarırsak cevaba ulaşabiliriz.

Tüm olası durumları bulmak kolay:

Bunlardan, üç ardışık aynı harfin bulunduğu düzenlemeleri hariç tutmalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra, üç ardışık aynı harften oluşan bir bloğun göründüğü düzenlemelerin sayısını sayıyoruz. Ardışık üç harften oluşan blokta hangi harfin görüneceğini seçmenin üç yolu vardır. Üç aynı harften oluşan bloğu tek bir nesne olarak ele alırsak, blok ve diğer altı harf olmak üzere düzenleyecek yedi nesnemiz olur. Bu altı harf üç özdeş harften oluşan iki set içerdiğinden, üç ardışık harften oluşan bir blok içeren düzenlemelerin sayısı olur.

Ancak, ardışık aynı harflerden oluşan iki bloğun iki kez göründüğü düzenlemeleri saydık.

Daha sonra, ardışık üç aynı harften oluşan iki bloğun göründüğü düzenlemeleri sayacağız. Ardışık üç harften oluşan bloklarda hangi iki harfin görüneceğini seçmenin üç yolu vardır. Her bloğu bir nesne olarak ele alırsak, iki blok ve diğer üç harf olmak üzere düzenleyecek beş nesnemiz olur. Diğer üç harf özdeş olduğundan, üç ardışık harften oluşan iki blok içeren düzenlemelerin sayısı

olur. Üç özdeş harften oluşan bir bloğun yer aldığı düzenlemelerin sayısına ilişkin ilk sayımızdan, üç özdeş harften oluşan iki bloğun yer aldığı düzenlemelerin sayısını çıkarırsak, üç özdeş harften oluşan üç bloğun yer aldığı düzenlemeleri önce üç kez sayıp sonra üç kez çıkardığımız için saymamış oluruz.

Tüm Reklamları Kapat

Ardışık üç özdeş nesneden oluşan üç bloklu düzenlemelerin sayısı 'dir.

Dahil Etme-Dışlama İlkesi uyarınca, birbirini izleyen üç harften oluşan en az bir bloğun yer aldığı düzenlemelerin sayısı

bulunur. Toparlarsak çözüm:

olarak bulunur.

Bu soruyu genelleştirilmiş Laguerre polinomlarının üretici fonksiyonunu kullanarak da çözebiliriz. Ama bu çözümde Wolfram Alpha'dan yardım almak zorunda kalacağımız için bundan bahsetmeyeceğim.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close