Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Bir konuya kitaplarda nereden, kiminle başlanmalı?

Bir konuda yeni şeyler öğrenmek için kitap okumak istediğimde nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum .Mantıken en yeni ,güncel kitaplarla başlamam gerek ki doğru bilgileri edinebileyim ,fakat hangi yazarı ,hangi kısımdan başlayarak okumam gerek bunun en azından tarih , bilim ,politika ,siyaset ,psikoloji gibi konularda genel bir mantığı var mı?
234 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Bir konu hakkında kitaptan veya bir yazıdan öğrenmeye niyetiniz varsa en güncelden değil en eskiden başlamalısınız... Tüm bilimler bir pramitsel veya bina şekilde ilerler. Zeminden başlar ve zamanla yükselir. Yükseldikçe de anlaması zorlaşır. Bir bina veya yapıya hiçbir bilgi olmadan bakarsanız muazzam, yapılması imkansız hatta uzaylar tarafından yapıldığını düşünme gibi durumlara düşebilirsiniz... Üstüne geçmişteki insanları, aptal ve cahil zannetme gafletine düşerseniz...

Psikolojiye günümüz açısından bakarsanız zannedersiniz ki korkunç bir detaylandırmaya, anlaması ve anlatması imkansız derecede karmaşık bir yapıya sahip olan bir bilim alanı zannedebilirsiniz, lakin o işlere biraz girince bundan 50 60 yıl önce ödül ve cezanın, koşullanmanın psikolojinin ta kendisi zannedildiğini görürsünüz. Aynı durum eğitim sistemleri için de geçerlidir.

Yahut politika, bürokrasi, diplomasi ve siyasi sistem, amaç, ideoloji, stratejilere bakarsanız hiçbir şey anlamazken, siyasetin ilk yılları olan antik çağdan günümüze sosyal bilimlerden sadece tarih, coğrafya, ekonomiyi katarak bakarsanız her şey oldukça objektif ve rahat şekilde anlaşılır. Misal vermek gerekirse hakimiyet teorilerini okuduğunuzda ABD ve Nato grubunun yaptıkları gayet rahat anlaşılabilir durumdadır. Buyrun siz açıp okuyun ve günümüzde yaşanan ve yapılan olay, operasyonları küresel olarak düşünün. " "Aaa" diyeceksiniz :) Başka bir örnek verelim. Fiziki Coğrafyanın, İnsan ve Toplumlar üzerindeki etkisini fark ettiğinizde birçok toplumu anlamak mümkündür. Misalen, sıcak iklim insanları rahat, romantik, çok düşünen ve sorgulayan, sıcak kanlı ve samimi, yalancı, aşık, bireysel hatta tabiri caizse gevşek bir halde yaşarken soğuk iklimlerin insanları disiplinli, asker, soğukkanlı, acıma duygusu daha az olan, toplumcu, aile ve millet bağı daha kuvvetli toplumlardır. Her iki coğrafyada yaşayan Türklerin yaşadığı coğrafyadaki devlet ve milletlere bile baksanız görürsünüz bunu. Akdeniz ülkelerinin birbirine benzerlikleri ile sert karasal iklime sahip ülkelerin benzerlikleri de haliyle şaşırılacak bir şey olmaz. Bu yüzden de geçmiş toplumların neden sıkça kökeninin tam bilinememesi, birbiriyle karıştırılması da doğaldır. Alsın size tarih örneği.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa ve öz şekilde özetlersek. En başından ve en eskisinden günümüze kadar yazılan tüm yazıları okuyup bilimler arası sentez yaptığınız zaman her şey çok da rahat anlaşılabilir.

Binanın temelini anlamadan çatısını anlamaya çalışmayın

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close