Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Proton bozunması nedir?

254 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasemin Kızmaz
Yasemin Kızmaz
4,015 UP
Öğrenciyim

[1]Kaynakta belirttiğim kitapta proton bozunması için ayrıca bir bölüm var ve bu yazı da oradan aldığım bir kesit. Kısa çizgiler tarama yaptığım için çok fazlalar fakat bütünlüğü bozmuyorlar, umarım yardımcı olur.

Uzun bir süre fizikçiler protonun mutlak şekilde dengeli ol- duğunu ve daha hafif parçacıklara ayrılamayacağını düşündüler. Hatta bazıları proton dengeliliğinin teorik fiziğin temel bir ilkesi -nedensiz kabul edilen bir kavram- olduğunu düşünüyor- lardı. Proton dengeliliğine inancın nedeni, protonun üç kuarktan yapılmış en hafif baryon olduğu ve kuarkların bozunabileceği daha hafif bir şey bulunmadığı için dengeli olmak zorunda ol- duğu gerçeğinden anlaşılabilir. Proton diğer baryon bozunmala- rının en son kalıntısıdır -nötron bile sonunda bir protona bozunur.

Fakat süper ağır gluonlar bunu değiştirdiler, çünkü, diğer gluonların hiç birinin yapmadığı bir şey yapıyorlardı -bunlar kuarkları leptonlara dönüştürebiliyorlardı. Bu da, protonun için- deki kuarklardan birinin bir leptona dönüşebileceği ve protonun şimdi bozunabileceği anlamına geliyordu. Beklenen bir bozun- ma modu, p→ + e+ uyarınca, protonun (p), nötr bir piyona (πº) ve bir pozitrona (e+) bozunmasıdır. Yeni süper ağır gluon- lar inanılmaz derecede ağır oldukları için, böyle bir bozunma- nın olasılığı son derece küçüktür -küçük fakat sıfır değil. Proto- nun ömrü, teorik fizikçiler tarafından büyük birleştirme fikri kullanılarak hesaplanmış ve daha önceleri proton bozunmasını araştırıp onu görmemiş olan deneyciler tarafından belirlenen on milyar milyar milyar (1028) yıl sınırın 1000 katı kadar büyük ol- duğu bulunmuştur. Teorik fizikçilerin, protonun aslında bozu- nacağı şeklindeki kestirimi, onların deneyci arkadaşlarını de- neyleri geliştirme ve bozunan protonu daha sıkı arama şeklinde harekete geçirmiştir. Şimdi daha hassas olan yeni deneyler ya- pılmaktadır ve ömrü daha önceki deneysel sınırın 1000 katı ka- dar büyük olsa da, proton bozunmasını göreceklerdir. Eğer bü- yük birleştirilmiş gauge teorileri doğru ise, o zaman bu yeni deneylerde proton bozunması gözlenmek zorundadır.

Tüm Reklamları Kapat

[1]Birleşik alan teorisi fikirlerinin doğru olduğunu ve deneysel fizikçilerin proton bozunmasını gözlemleyeceklerini düşünün. Bu ne anlama gelir? En köklü sonuçlar kozmolojiyi ilgilendirir -proton bozunması evrenin ölüm çanıdır. Evrendeki görülebilen maddelerin çoğu yıldızlar, galaksiler ve gaz bulutları- hidrojen- den yapılmıştır ve hidrojen atomunun çekirdeği tek bir proton- dur. Eğer protonlar bozunursa, o zaman evrenin ana maddesi maddenin kendisini etkileyen bir kanser gibi yavaşça çürüyüp gidiyor demektir. Maddenin bu çürüyüp gitmesi, bu birleştiril- miş teorilere göre, çok uzun zaman alır: Evrenin şimdiki yaşının yaklaşık bin milyar milyar (10 üzeri 21) katı. Ortadan kalkma- dan önce evreni keşfetmeye çok zamanımız olacak.

Protonun dengesizliği evrenin bir özelliğinin açıklanmasına yardım eder -evren esas olarak maddeden yapılmıştır, eşit mik- tarlarda madde ve antimadde karışımı değildir. Eğer evrende madde ve antimadde eşit miktarlarda bulunsaydı bu durum si- metri anlayışımıza uygun olurdu. Fakat durum öyle görünmü- yor. Görünebilen galaksilerin ötesinde antimaddeden yapılmış galaksiler olmadığını nasıl bilebiliriz? Evrenimizde madde ve antimaddenin eşit miktarlarını varsaymada sorun, antimadde galaksiler şimdi bizden çok uzaktaysa da, evrenin başlangıcıyla ilgili büyük patlama teorisine göre, uzun süre önce, galaksilerin başlangıç anının patlamasından ilk yoğunlaştıkları zaman, tam üzerimizde olmuş olmaları gerekmesidir. Madde galaksiler, an- timadde galaksiler tarafından yok edilmiş olurdu ve sonuç hiç bir galaksi bulunmaması olurdu. Bu nedenle evren çoğunlukla maddeden yapılmış görünüyor, madde ve antimaddenin eşit bir karışımı değil.

Eğer proton dengesiz ise, o zaman, evrenin başlangıcında bir madde antimadde simetrisine sahip olmak mümkündür ve si- metri anlayışımız yeniden yerleşir, bu büyük birleşmiş gauge teorilerin proton dengesizliğini açıklayabilmesinden de önce Sovyet fizikçisi Andrei Sakharov tarafından vurgulanmış bir noktadır. Eğer proton dengesiz ise, bu yalnızca protonun bozu- nabileceği anlamına gelmez, fakat aynı zamanda tersi süreç de mümkündür -proton diğer kuantalardan yapılabilir. Belki de, eğer özel koşullar olursa, büyük patlama ateş topunda anti pro- tonlara kıyasla daha fazla proton sentezlenebilir ve bu da bugün evrenin çoğunlukla protonlardan yapılmış olduğu, protonlar ve antiprotonların eşit bir karışımı olmadığı gerçeğini açıklayabilir.

Kaynaklar

  1. Heinz R. Pagels. (1993). Kozmik Kod 2 Maddenin Içine Gezi. ISBN: 123600021492. Yayınevi: Sarmal Yayınevi. sf: 126-128.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close