Rüyaları sizin de tahmin ettiğiniz gibi uyanma aşamasında görürüz çünkü rüya görmenin şartları sadece uyku-uyanıklık arası gerçekleşir. Beynin uykudan uyanıklığa geçmesi 1-5 saniye arası zaman alır ve bu süre içinde rüya dediğimiz tecrübeyi yaşarız.
Gözümüzü telefon kamerasına, hafızamızı da telefon hafızasına benzeterek görme sistemimizi günlük hayatta ekranda sürekli kamera görüntüsü olan bir telefon gibi düşünün. Telefonda kamerayı kapatarak hafızada kayıtlı bulunan görüntüleri ekranda görebiliriz. Benzer şekilde gözden beyne hiç sinyal gitmediğinde beynin görme merkezine hafızada bulunan görüntüler gönderilerek görme gerçekleşebilir.
Görme merkezi, en güçlü sinyali görüntüler. Uyanık durumda gözden gelen sinyaller hafızadan gelenlerden çok yüksek olduğundan hafızadan sinyal gelmesine rağmen görme merkezi bunları ihmal eder. Gözün elektriksel olarak izole olduğu uyku-uyanıklık arası durumda hafızadan gelen sinyaller görüntülenebilir. Bu da ancak görme merkezinin açık, göz devresinin kapalı olduğu uyanma aşamasında gerçekleşir.
Simülasyon teorisine de konu olan görmenin gerçekleşebilmesi için göz şart değildir. Görüntü sinyallerinin herhangi bir kayraktan görme merkezine iletilmesi görmek için yeterlidir.