Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
265K UP
Üye
4

Bertrand Russell bir sözünde, “düşüncelerim yüzünden ölümü göze alamam çünkü düşüncelerim yarın değişebilir” demiştir. Sizce bu sözü mantıklı mı?

Yani bu zihniyete sahip bir insan gerçekten “ciddi” adımlar atabilir mi? Ki Russell’in ciddi kararlar veremediği ve tatlı su solcusu olduğunu hatırlatırım.
464 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhammed Taçoğlu
Öğrenci

Bu aslında her yönden doğru değil çünkü bazı sabit gerçekler vardır örneğin matematikte 1+1in 2 etmesi veya büyük tencerinin küçük tencereye sığımaması gibi keskin şeyler ama aynı zamanda bunlar kısıtlı olduğundan genelleme amacıyla doğru kabul edilebilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

O söz gayet mantıklı. Ve o zihniyete sahip insan gerçekten ciddi adımlar atabilir.

Dünya değişir. İnsan değişir. Değişiyor da zaten. Fransa'da 50 yıl önce giyotinle idam gerçekleştirildi. 70 yıl önce ABD'de siyahlar sosyal alanlarda beyazların oturduğu yere oturamıyorlardı. Daha 200 yıl önce insanlar, içlerine şeytan girdi diye bir kazığa bağlanıp yakılıyorlardı. Bugün bu uygulamaları tekrarlamak hiç bir ülkenin aklından bile geçmez. Siz bugün, fikriniz için ölür ya da birini öldürürseniz, hayatta olduğunuz süre içinde bile o fikrinizi terk edebilir ve yaptıklarınızdan pişman olabilir hatta yaptıklarınızın bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Ve her tür hatanın ve suçun bedeli ödenebilir. Hırsızlık yaptınız diyelim ve pişmansınız. Bu bedeli ödenebilir bir suç. Geri dönüş mümkün. Kaybolanları yerine koymak mümkün. Ancak ölümün karşılığı ödenemez. Bir insanı öldürmek, geri dönülemez bir eylemdir. O nedenle hiç bir fikir, görüş, düşünce ölümün sebebi olmamalı. Bu nedenle zaten her hangi bir görüşü aşırıya vardıranlara, burada dile getirmek istemediğim isimler veriyoruz. Sizinle zıt görüşte miyiz? Olabilir. Konuşuruz, tartışırız hatta belki dövüşürüz. Ama birbirimiz öldürmemeliyiz. Asla. Hiç bir fikir için.

Tüm Reklamları Kapat

Ki bu tip bir eylem kaçınılmaz olarak başka ölümleri doğurur. Düşmanlıklar yaratır. Kitleler, toplumlar düşmanlaşır. Anadolu insanının yüzyıllar boyunca pençesinden kurtulamadığı kan davaları gibi. Sebebi, neden ortaya çıktığı bile unutulan düşmanlıklar. Bunların sebebi cinayetler ve ölümler. Başka eylemler olsa, başka ödetmeler olsa affedilebilir ya da görmezden gelinebilir. Ama birini öldürmek, asla başvurulmaması gereken bir yöntem. Zaten çözüm de olmaz. Baskılamaya çalıştığınız fikri bu şekilde yok etmez aksine güçlendirmiş olursunuz.

Ayrıca mesajınızda bir yönlendirme var. Russell hakkında yaptığınız hatırlatmaların bir önemi yok. Russell bir bilim felsefecisiydi. Verdiği kararlar, tespitleri, öngörüleri, keşifleri dünyayı etkiledi ve değiştirdi. Bilimi yeniden tanımlayan önemli düşünürlerden biri. Tatlı su solcusu olup olmaması başka bir şey. Eğer, görmeyi arzu ettiğiniz cevabı bekliyorsanız burada yazacaklarımızın ya da gerçeklerin sizin için bir önemi olur mu, sizin takdiriniz. Ama ortada bilim tarihini etkilemiş bir isim var. Bu gerçeği görmezden gelmek hayli zor olsa gerek.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close