Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
0

Covid-19 nasıl ortaya çıktı?

Geçmişteki ya da şu anda var olan başka bir virüsle bağlantısı var mı?
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Günhan Özkul
Tıp Doktoru

Öncelikle bu virüsün bilinen bir virüs yapısının kullanılarak lab ortamında üretildiği yönünde bir bulguya rastlanmadığı ile başlayalım.

Nature dergisinde yayınlanan makalede (önceki yanıtın referansında verilen değil) SARS-CoV-2 nin kökenine ait teoride üzerinde durulan iki potansiyel açıklama mevcut. İlerleyen dönemde daha net şekilde belirlenebilir ancak şu an mevcut bilgilerimiz dahilinde;

Tüm Reklamları Kapat

1-Virüsün yarasa ve pangolinde bulunan akrabalarına oldukça benzediğini ancak Rhinolophus affinis türü yarasadan izole edilen virüs %96 oranında SARS-CoV-2 ile benzese bile insanda hastalık yapmasına neden olacak reseptör bağlanma noktalarını taşımadığını,

2-Benzerliğin yüksek oranda olmasına rağmen (reseptör bağlanma bölgeleri açısından benzerlik oranı yarasa COV > pangolin COV) insanda hastalık yapıcı özelliğin kazanılmasına sebep olacak bir doğal seleksiyon öngörüldüğünü söyleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

2A-Bu doğal seleksiyon yukarıda belirtilen hayvanlarda gerçekleşmiş olabilir

2B-Bu doğal seleksiyon hayvandan insana atlayan virüsün insanda geçirdiği bir süreç olabilir.

İster A ister B olsun SARS-CoV-2 nin enfeksiyon ve yayılım özelliklerinin kazanılmasının temelinde doğal seleksiyonun rol oynadığı ifade edilmektedir.

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nature. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Can Özdemir
Okur-Öğrenci

Merhabalar, geçtiğimiz günlerde Nature Medicine dergisi bu konuyla ilgili bir araştırma yapmıştı ve yayımlamıştı. Yazıda bu konuyla ilgili özetle yarasalarda bulunan coronavirus ailesine üye olan bir virüsün insandaki akciğer hücrelerinin reseptör bağlanma alanına tutunabilecek şekilde evrimleştiği söylenmiş. Yazının tamamına kaynak kısmına bırakacağım linkten ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.

217 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nature-Medicine. (5 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close