Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tolga Çil
Üye 7 Mart 2024 1 Cevap
3

Aptal insanlara neden "kuş beyinli" deniliyor?

388 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hatice Yetişkin
Psikoloji meraklısı 8 Mart 2024

“Kuş beyinli” ifadesinin bir iltifat olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Düşünmeye başlasanız iyi edersiniz: Son zamanlarda yapılan araştırmalarda kuşların araç yapabildikleri, soyut kavramları anlayabildikleri ve hatta Monet ve Picasso tarafından yapılmış resimleri dahi tanıyabildikleri bulundu.

Memelilerin beyinlerinde bulunan ve hafıza, planlama, problem çözme gibi etkinlikleri yerine getiren neokorteks adlı bölgenin kuşlarda olmaması; uzun zaman bilim insanlarının kafasını karıştırmıştı. Ancak son zamanlarda, kuşların beyinlerinde daha önceleri bilinmeyen bir mikrodevre düzenek bulundu. Memelilerdeki neokortekse benzeyen bu düzenek, bazı araştırmacılarca bilinçli düşünmeyle ilişkilendiriliyor.

Bochum Ruhr Üniversitesinden Nöroanatomi Uzmanı Martin Stacho ve arkadaşları, üç posta güvercininin beyinlerinden aldıkları mikroskopik kesitleri 3D polarize ışıklı görüntüleme sistemini kullanarak inceledi. Bu yüksek çözünürlüklü teknik sayesinde, memelilerdeki neokortekse çok benzeyen palyum adlı bir ön beyin bölgesinin devreler sistemi analiz edildi. Palyumda korteksin 6 tabakası bulunmasa da, uzun fiberlerle bağlı kendine has yapılar dikkat çekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

KUŞLARIN BEYİNLERİNE DAİR BİLDİKLERİMİZİ UNUTMAMIZ GEREKEBİLİR

Araştırmacılar kuşların palyumlarını, fare, maymun ve insanların korteksleriyle kıyasladı. Yapılan bu kıyaslamada, kuşların palyumlarındaki fiberlerin, memelilerin kortekslerindekilere aşırı benzer bir şekilde organize olduğu ortaya çıktı. Stacho, memeliler ve kuşların beyinlerinde “hiçbir ortak nokta olmasa da, aynı bilişsel becerilerin çoğuna sahip olduklarını” belirtiyor.

Washington Üniversitesinde vahşi yaşam biyoloğu ve karga uzmanı olan John Marzluff Sciencemag’den Virginia Morell’e yaptığı değerlendirmede, “Genellikle kuşların beyin mimarisinin düşünme, bilinç ve en ileri biliş düzeyini sınırladığı varsayılır” diye belirtiyor ancak ekliyor: “Bu araştırma ise eski meselin aldatıcı olabileceğini teyit ediyor”.

PEKİ YA KUŞLARIN BİLİNCİ VAR MI?

Tüm Reklamları Kapat

Kuşların bilinçli deneyimleri var mıdır? Gördükleri ve yaptıkları şeylerin farkında mıdırlar? Tübingen Üniversitesinden Nöropsikolog Andreas Nieder, bunu ortaya çıkarmak için, leş kargalarının beyinlerinin işaretlere nasıl tepki verdiğini gözlemledi. Nieder, zekaları nedeniyle “kuş tüylü maymunlar” olarak bilinen bu kargalar ve kuzenlerinin gelişigüzel düşündüklerini ancak bu tür deneyimlerden bilinçli anlamlar çıkarmanın zorlu bir iş olduğunu söyledi.

Nieder ve arkadaşları, primatlar üzerinde bilinci test edene benzer bir yöntem kullandı. Bu testte, laboratuarda yetişmiş 1 yaşında iki leş kargasına, monitörde gösterilen soluk bir işarete cevaben hareket etme ya da hareketsiz kalmaları öğretildi. Tepki doğru olduğunda kuşlar ödüllendirildi. Araştırmacılar kargaların beyinlerine nöron sinyallerini kaydedecek elektrotlar yerleştirdiler. Kargalar tepki verdiklerinde nöronlar yandı, bu da işaretin bilinçli bir şekilde algılandığını gösteriyordu. Kargalar tepki vermediğinde ise nöronlar sessizdi. Araştırma ekibi Science’da, kargaların hareketine uygun olarak yanan nöronların palyumda yer aldığını bildirdi. Nieder, bu bulgunun, “kuşların beyinlerinde primatlardakine benzer bir duyumsal bilincin varlığının ampirik işareti” olduğunu belirtiyor.

Bilim dünyası bu yeni keşfi “heyecan verici” bulurken, Stacho ise “Elbette memeliler ve kuşların beyinleri farklı farklı evrimleşti. Burada şaşırtıcı olan, bu iki ayrı türün algısal ve bilişsel yeteneklerinde yine de ne kadar benzer olduklarıdır” diye açıklıyor.

Kuşlar hiç de öyle sanıldığı gibi “kuş beyinli” değil.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close