İnternet çıktı çıkalı artık eskisi gibi ansiklopedi basılmıyor. 90'larda Türkiye'de gazeteler promosyon olarak bir çok ansiklopedi vermişlerdi. Genelde Dünyada iki ekol var. Biri Fransız (en bilineni Larousse[2]), diğeri İngiliz (en bilineni Britannica[1]). Öncelikle şu soruları kendinize sormalısınız, bütçem ne kadar ? tematik bir ansiklopedi mi istiyorum yoksa genel mi ? sıfır olması önemli mi ? Ne için kullanacağım, bilgi başvurmak için mi yoksa düzenli bir okuma yapmak için mi ?
Bilgi başvurusu için ikinci el satılan Meydan Larousse'u önerebilirim. 14 cilttir. Yakın zamana kadar da güncel ek basıyordu artık basmıyor.
Okumak ve bilgilenmek için ise ve de tabi gençseniz, 1960'larda fasikül olarak satılan, daha sonra da kullanıcılar tarafından ciltlenen Resimli Bilgi Ansiklopedisini önerebilirim. Olumlu yanı; resimler eşliğinde basit ve anlaşılır bir anlatımı vardır, okuması çok keyiflidir, sıkılmazsınız ve çok şey öğrenirsiniz. Olumsuz yanı 1- bilgi olarak basım yılı itibariyle eskidir. 2- maddeler alfabetik sıraya göre basılı değildir. Ancak en sonda hangi madde, hangi fasikülde ve ciltte olduğu yazar. Tavsiyem iki ansiklopediyi bir kütüphanede / sahafta inceleyip almanız. R.B. Ansiklopedisinin ekşi sözlükteki yorumlarını da okuyabilirsiniz.
Dünyaya ait "şey"leri açıklamaya çalışırken inancı ve dini referans alan hiçbir metin ansiklopedi değildir, olsa olsa sözlük olur. Bilimsel bilgiler / Temel başvuru kaynağınız en basit haliyle ampirik ve olabildiğince nesnel olmalıdır.
Kaynaklar
- Encyclopedia Britannica. Encyclopedia Britannica. Alındığı Tarih: 6 Mart 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
- P. Larousse. Larousse. Alındığı Tarih: 6 Mart 2024. Alındığı Yer: Larousse | Arşiv Bağlantısı