Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bekir Hanzala Özel
Üye 28 Şubat 1 Cevap
2

Niçin vücudumuzda deriye yakın göz ile görebildiğimiz damarlar mavi veya yeşilken kırmızı değil?

201 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Oral
Efe Oral
12K UP
Araştırıldı 28 Şubat

Damarlarımız niye mavi ya da yeşil görünürler?

Bu aslında herkesin aklından geçen bir sorudur ve tek bir cevabı da yoktur. Kalın ve kaslı olan atar damar duvarı renk geçirgenliğini engellerken, oldukça ince ve renksiz olan toplar damar duvarı bu başlığın ilk belirleyenidir. Kalbimiz akciğerlerde oksijenlenmiş olan kanı açık renk kırmızı olarak pompalar ve hücrelerde oksijenini bırakan kan, aslında koyu kırmızı olarak kalbe geri döner. Peki biz niye bunu yeşil ya da mavi görürüz?

Bu aslında gözün farklı dalga boylarındaki ışığı algılaması ile alakalıdır. Kırmızı ışık en uzun dalga boyunu menekşe mor ise en kısa dalga boyuna sahiptir. Diğerleri bunların arasında yer almaktadır. Beyaz ışık ise tüm renkleri ve tüm dalga boylarını taşımaktadır. Tüm renkleri içeren beyaz ışık vücudumuza geldiğinde kırmızı ışık derinlere kadar ilerleyebilir çünkü dalga boyu daha uzundur . ormal beyaz ışık altında kırmızı dışında bütün renkler hemoglobin adlı oksijen taşıyan protein tarafından emilir ve kan normal şartlarda kırmızı olarak görülür. Damarları bakan bir kişide göz ve kan arasına yansıyan renkleri bloke edecek bir filtre konulduğunda, algılanan renk değişecektir, insanlarda bu renk filtresi cilttir ve buna bağlı olarak damar yeşil olarak görülür. Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır. Yüksek oksijen seviyeleri kırmızıyı yansıtırken yüksek karbondioksit seviyeleri maviyi yansıtmaktadır. Yani cilt filtresinden geçtiğinde bu bize Yeşil olarak görülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Aradaki renk değişiklikleri ise yani yeşilden koyu kırmızı, menekşe mor ve açık kırmızıya doğru giden renk değişikliği ise damarın kalınlığı ve buna bağlı olarak içerdiği oksijensiz kanın yoğunluğu ile alakalıdır.

Burada cilt rengi, vücut kitle indeksi, yaş ve damarların ne kadar derinde yer aldığı da önemli bir yer tutmaktadır.[1]

Kaynaklar

  1. Bora Farsak. Damarlarımız Niye Mavi Ya Da Yeşil Görünürler?. (28 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2024. Alındığı Yer: borafarsak | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close