Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buse Çınar
Buse Çınar
20K UP
Üye 27 Şubat 2024 1 Cevap
1

Duygularımızın hepsi birer kandırmaca olabilir mi?

Yaşamak en büyük öncelik bütün canlılarda. Korku gibi diğer duygularda bizi yaşamda tutmak için varsa . İntihar etmeyelim diyeyse mutluluk? Aklı olan canlıları yaşamda tutmanın tek yolu buysa?
318 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kemal Gölcü
Kemal Gölcü
23K UP
Felsefeye ve insana meraklıyım 27 Şubat 2024

Korku insan ve diğer hayvanların evrimsel süreçte hayatta kalmasını sağlayan en önemli tepkilerden biridir. Beynimizin amigdala bölümünde salgılanan adrenalin hormonu hayati tehdit oluşturan bir olayda ve ya beklenmedik bir durumda vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Korku durumunda kan akışı yavaşlar, kalp atışı hızlanır, kaslarımız gerilir, nefes alış verişi ve kan basıncımızda artar vücudun bu ani değişimi kaç yada savaş refleksiyle karşılık bulur bu da insanın ve ya en basitinden bir kedinin bile hayatta kalmasını ve tehlikelerden kaçınmasına yardımcı olur. Aynı şekilde mutluluk dopamin salgılanmasıyla ortaya çıkar ve beynimizin ödül mekanizmasıdır ama bunlar insanların duygularının sahte olduğunu göstermez bunlar daha çok bir reflekstir ama düşündüğün şeyler fikirlerin ve hayat tercihlerin senin elindedir eğer dediğin gibi olsaydı öldürmekten zevk alan bir insan hayatta kalma mekanizmam buna sebep oldu diyebilirdi ama eğer ciddi bir zihinsel kusura sahip değilse bunun yanlış olduğunu bilirdi. Yani insanın seçimleri ve hayat görüşleri kendi kontrolündedir ve beyninin her olumlu tepki verdiği şeyin doğru olmadığını bilir bir fareye uyuşturucu verin bu ona zevk veriyorsa ne olduğunu önemsemeksizin daha çok isteyecektir ama bir insan uyuşturucu kullandığı zaman sağlığına kötü olduğunu ve kullanmaması gerektiğini bilir kendine engel olamasa bile bu bilince genel olarak sahiptir.[1][2]

Kaynaklar

  1. UW Medicine. Your Body On Fear | What Happens In Your Body When You're Afraid. Alındığı Tarih: 27 Şubat 2024. Alındığı Yer: "YouTube" | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Michalowski. How Does The Brain Process Fear? | Cold Spring Harbor Laboratory. (3 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2024. Alındığı Yer: "Cold Spring Harbor Laboratory" | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close