Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
6

Deniz memelileri su içiyor mu?

Çok merak ediyorum, deniz memelileri susadıklarında nasıl su içiyorlar? Sonuçta tuzlu suyu içiyor olamazlar, öyle değil mi? Filtre gibi bir şey mi var?
936 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
H. Kumsal Taştepe
Yazar-Çevirmen
Orijinal Soru: Balina gibi deniz memelileri su içerler mi?

Merhaba Selçuk,

Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında farklı yoğunluklarda bulunur. Dolayısıyla bu tüm canlıların su içme zorunluluğu olduğu anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Balıklar tatlı sularda ve tuzlu sularda yaşayanlar olarak ikiye ayrılır. Tuzlu sudaki tuz yoğunluğu balığın vücudundakine göre daha yüksektir. Bu nedenle balığın vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadır. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar. Bu, çok fazla enerji gerektiren bir işlem olduğundan, tuzlu su balıkları suyu daha iyi kullanmak için böbreklerinden atılan su miktarını en aza indirir. Tatlı sularda ise bunun tam tersi bir durum oluşur. Tatlı su balıklarının vücutlarındaki tuz yoğunluğu dışarıya göre daha yüksek olduğu için dışarıdan balığın vücuduna su geçişi olur. Tatlı su balıkları da bu fazla suyu devamlı dışarı atmaya çalışır. Balık pulları, vücuda deriden su girişini önlemede de rol alır. Tatlısu balıklarının boşaltımları tuzlu su balıklarına göre çok daha fazladır.

Sağlıcakla :)

299 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dr. Bülent Gözcelioğlu. (3 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Pedram Türkoğlu
Tıp öğrencisi

Önemli bir soru bu. Cevabı böbrek yapısında ve metabolizmasında yatıyor.

Bizim gibi memelilerin deniz suyu gibi o denli fazla tuzu atmak için fazla miktarda su kullanması lazım. Bu yüzden tuz atayım derken bir sürü su kaybederiz. Fakat deniz memelilerin böbreklerinin evrimsel uyum başarısı nedeniyle daha konsantre tuz atabiliyorlar. Sanırım henle gibi böbrek yapıları çok uzun olduğu için fazla su kullanmadan tuz atabiliyorlar ve daha konsantre idrar çıkartıyorlar. Diğer yandan bizim gibi terleme ile deriden ve solunum ile akciğerden su kaybetmiyorlar. Bu sayede yiyeceklerden aldıkları suyu metabolik olarak yeterince kullanabiliyorlar. Sonuçta her canlının büyük bölümü sudur. Özellikle deniz hayvanlarının. Ayrıca beslenme ile birlikte içtikleri deniz suyundan bile yeterince tuzu atabiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Okuduğum kadarıyla su içmek için isteyerek deniz suyu içen deniz memelileri nadir. Deniz biyolojisi çalışan arkadaşlar daha ayrıntılı netleştirecektir. Mesela ilginçtir, koalalar bile U'i su olan Eucalyptus bitkisi ile beslenerek gerekli suyu karşılıyorlar. Çünkü koala gibi yerde savunmasız olan bir hayvanın dere kenarında fazla zaman geçirmesi pek avantajlı değil. Zaten baleen (dişsiz balinaların ağız için keratin filamentleri) sayesinde suyu süzerek besleniyorlar. 

Bence balinaları düşündüğümüz için pek kafamızda oturmuyor. Fakat balinaların midesinin yaklaşık 1000 litre besin alabildiğini unutmamamız lazım. Çünkü 1 ton krill/planktondan/balık aldığı su ihtiyacı + böbreğin su tutma özelliği + terleme/solunum ile su kaybetmemesi birleşince yeterli metabolik su ihtiyacı karşılanıyor gibi gözüküyor. Bence fok gibi daha küçük olanlar için de aynısı geçerli. Sonuçta oransal açıdan bakınca balina ile eş değer. Belki 1000 litre besin depolayamıyor ama kendi ağırlığı da 50 ton değil.

Bu yüzden 2-3 kg besinden aldığı su yeterli geliyordur. Aynı şekilde solunumla su kaybetmemesi için özelleşmiş nazal yolları olduğunu okudum. 

209 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Elephant Seal. (1 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bora Öztürk
Bora Öztürk
2,424 UP
Okur

Soruyu balıklar değil de deniz memelileri için cevaplamak gerekirse; ihtiyaçları olan suyu yedikleri diğer canlılardan sağlıyorlar. Ayrıca metabolizmaları ve bulundukları ortam sebebiyle bizdeki gibi terleme ile su kaybı durumu yaşamadıkları için bu kaynak kendilerine yetiyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close