Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Akif Gökçe
Üye 13 Şubat 2024 3 Cevap
6

Entelektüel olmanın şartları nelerdir?

İlla master ve doktora mı yapmak gerekir? ben çok okuyan, birçok şey hakkında bilgim olan ve sanatla uğraşan biri olmam beni bu kategoriye sokmaz mı?
939 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Muhsin Erdem Keleş
Üniversite öğrencisiyim. 13 Şubat 2024

Aslında bu sizin olaya nasıl baktığınıza da bağlı. Çünkü entelektüeli ne ile tanımladığınıza göre değişir.

çünkü evet bir master gerekmez, ama belirli bir eğitim seviyesi gerektirir.Çünkü olaylara bakış açınızı ve zihniyetinizi eğitim tetikler. Tabi işin içinde sizlerin yetiştirilme tarzı da bir öncelik. Fakat şart değil sonradan okuduğunuz kitaplar ,dinlediğiniz müzikler edindiğiniz hobiler sizleri entelektüel yapar.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 13 Şubat 2024

Entelektüel olunmaz, doğulur sözü geliyor aklıma.

Direkt olarak okuduğum kitaplardan aklıma gelenleri söyleyecek olursam; "...entelektüel denilen insan hayatı boyunca para için çalışmaya ihtiyaç duymayacak insandır, entelektüel insan yirmili yaşlarına kadar birden fazla lisan öğrenmiş olup otuzlu yaşlarına kadar avrupanın tamamını ve dünyada görülmesi gereken noktalarda mutlaka bulunmuş olması gereken insandır..."

Evet farkındayım buraya kadar hep materyalist şeylerden bahsettim ama bu açıklamayı yapan ben değilim entelektüeller.

Tüm Reklamları Kapat

"...Entelektüel insanların aile yapısıda çok öenmli olmakla birlikte, anne-babalarının yüksek lisans eğitimi veyahut buna denk eğitimler almış olmaları gerekmekte, tabii ki iş sadece anne-baba değil daha büyük aile üyelerinin dedelerin-babaannelerin üniversite eğitimi almış olmaları gerekmektedir..."

Yani bu şartlar belki de kişisel tercihlerine uygunluk göstermiyor olabilir, ben şahsi olarak entelektüelliğe hiç takılmam. Zira yedi göbek zengin ve iyi eğitim almış bir aileden gelmiş olmak mutlaka gereklidir. Özellikle güzel ülkemizde sosyolojik açıdan bu gerekliliği yerine getirecek aile sayısı gerçek anlamda parmaklarla sayılabilir olduğundan entelektüel sınıf pekte yararlanılabilir bir şey gibi görünmüyor.

Kısa cevap: Maalesef ki birey halinde üniversitede derece yapmak, zengin olmak entelektüel olmak için yeterli değildir.

133 görüntülenme
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim. 13 Şubat 2024

Bir insanı entelektüel yapan şeyin ne olduğuna dair kesin bir cevap yoktur; çünkü farklı insanların farklı kriterleri ve görüşleri olabilir. Ancak bu soruya yaklaşmanın bazı olası yolları şunlardır:

Entelektüel, "karmaşık fikirlerle ilgilenen, çalışmaktan ve dikkatli düşünmekten hoşlanan çok eğitimli bir kişidir". Bu tanıma göre yüksek lisans veya doktora gibi yüksek bir eğitim seviyesine sahip olmak, entelektüel olmanın göstergelerinden biri olabilir; ancak tek göstergesi değildir. Meraklı, analitik ve yansıtıcı olmak da bir entelektüelin önemli nitelikleridir. [1]

Zihinsel engellilik ise "zihinsel işlevsellikte eksiklikler" ve "uyarlanabilir işlevsellikte eksiklikler veya bozukluklar" içeren bir durumdur. Zihinsel işlevsellik; akıl yürütme, problem çözme, planlama, soyut düşünme, yargılama, akademik öğrenme ve deneyimsel öğrenme gibi çeşitli zihinsel yetenekleri ifade eder. Uyarlanabilir işlevsellik ise iletişim, sosyal beceriler, kişisel bakım ve pratik çalışma gibi bağımsız ve sorumlu bir şekilde yaşamak için gereken becerileri ifade eder. Bu tanıma göre zihinsel engelli olmak, aynı yaş ve kültürdeki ortalama bir kişiye kıyasla hem zihinsel hem de adaptif işlevsellikte önemli sınırlamalara sahip olmak anlamına gelir. Normal veya ortalamanın üzerinde bir IQ puanına sahip olmak, entelektüel olmanın bir başka göstergesi olabilir; ancak yine de tek göstergesi değildir. Yüksek bir IQ'ya sahip olmak mutlaka iyi uyum becerilerine sahip olmak ya da tam tersi anlamına gelmez. [2]

Tüm Reklamları Kapat

Zeki olmak sadece çok fazla bilgiye sahip olmakla değil, aynı zamanda bu bilgiyi nasıl kullandığınız ve uyguladığınızla da ilgilidir. Daha zeki olmak için atılması gereken bazı adımlar şunlardır: Kendinizi yaşam boyu öğrenmeye adamak, tutkularınızın peşinden gitmek, kendinize meydan okumak, nasıl düşündüğünüz hakkında düşünmek, geniş ve derinlemesine okumak, sorular sormak, geri bildirim aramak, hafızanızı geliştirmek, beyninizi çalıştırmak, yaratıcı olmak, sağlıklı kalmak, açık fikirli olmak, alçakgönüllü olmak ve diğer zeki insanlarla etkileşimde bulunmak. Bu tanıma göre entelektüel olmak sabit bir durum değil, sürekli çaba ve gelişim gerektiren dinamik bir süreçtir. Çok okumak, çok şey bilmek ve sanatla ilgilenmek daha zeki olmanın bazı yolları olabilir; ancak entelektüel olma safhası yalnızca bu edinimlerden geçmez. Entelektüel olmak, aynı zamanda bilginizi yeni durumlara uygulayabilmek, hatalarınızdan ders çıkarmak ve ufkunuzu genişletmek anlamına da gelir. [3]

Umarım bu, entelektüelliği tanımlamanın ve ölçmenin bazı olası yolları konusunda sizi aydınlatmama yardımcı olur. Nihayetinde entelektüel olmak belirli bir dereceye, puana veya unvana sahip olmakla değil; nasıl düşündüğünüz, öğrendiğiniz ve büyüdüğünüzle ilgilidir. 🧠

118 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Intellectual | Dictionary Cambridge. (7 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: Dictionary Cambridge | Arşiv Bağlantısı
  2.  ASA. Diagnostic Criteria For Intellectual Disabilities: Dsm-5 Criteria. (15 Mart 2019). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: MentalHelp | Arşiv Bağlantısı
  3. M. E. A. Ruiz. How To Be Intelligent: 15 Steps (With Pictures) - Wikihow. (19 Haziran 2007). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2024. Alındığı Yer: wikiHow | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close