Dünya "Açısal Momentum" sebebiyle dönmektedir, sakın bunu çizgisel hız ile karıştırmayınız. Dünyanın her noktasında açısal momentum aynıdır.
Güneşimiz ardından güneş sistemimizdeki gezegenlerin oluşumunda aslında dünya ve diğer gezegenlerin neden döndüğü açıklanıyor.
"Bu toz bulutunda, kütle çekim yasası sayesinde yavaş yavaş toparlanmalar başlıyor. Saçılan materyallerin kütlesi ve boyutları düşünülünce katrilyonlarca çarpışmanın çok kısa sürede gerçekleşmesini hayal etmek bile muntazam zor bir iştir. Bu çarpışmalarda bugün gezegenlerin ve birçok gök cisminden aşina olduğumuz dönme hareketleride ortaya çıkmaktadır. Dönme hareketine başlayan gök cisimleri ise dönmeyenlere göre daha avantajlı bir konumda oluyor. Çünkü dönen cisimler daha yüksek bir momentum kuvvetine sahip oluyor. Ve kuvvetler sayesinde toparlanmayı başaran iri kütleler toparlanarak bugün bildiğimiz gezegen ve diğer serbest uzay cisimlerini oluşturmaya başlıyor."
Dünyanın saat tersinin tersine dönmesinin altında düşünüldüğü gibi gizemli bir olay yok, güneşin çökmesi ise meydana gelen patlama ardından güneş sistemi içerisine yayılan yoğun materyallerin birbirine çarpışmasıyla dönme hareketleri, güçlü olan kuvvetin tarafına başlıyor.
Bunu basit bir deneyle kendinizde gözlemleyebilirsiniz, bir leğen dolusu bilyeyi biraz yüksekten savurursanız ve bu oalyı yüksek hızlı ağır çekim yapabilen bir kamera ile kayıt altına alırsanız, bilyelerin çarpışmalar sonucu farklı yönlere dönmeye başlayacağını görürsünüz. Tabiki bazılarının momentumu az olacağı için, dönmesi durabilir. Aslında bu basit deneyin milyar** kat ölçeği güneş sistemimizde milyarlarca yıl önce gerçekleşti.
Kaynaklar
- Dora Dalyanoğlu. (2016). Dünya Neden Döner ?. Uzay. | Arşiv Bağlantısı
- ?. (2020). Dünyanın Oluşumu. Khan Akademi. | Arşiv Bağlantısı
- Nasa. (2018). Our Solar System. NASA. | Arşiv Bağlantısı