Bahsettiğiniz olay yıldız kayması olarak bilinir. Bu fenomen atmosfere giren, boyutları genelde bir kum tanesinden bile daha küçük olan gök taşlarının gökyüzü boyunca arkalarında bıraktıkları yoğun ısı ve ışıktan kaynaklanır.

Uzayda yer çekimi kuvveti olmadığını yazmışsınız. Tam aksine! Kütle çekimi kuvveti evrenin her yerine nüfuz etmiştir. Her gök cisminin kütlesine bağlı miktarda bir yer çekimi vardır. Bu çekim kuvveti mesafenin karesiyle ters orantılıdır. Yani bir kütleye ne kadar yakınsanız üzerinize o kadar çok çekim kuvveti uygulanır. Zaten bu yüzden Güneş; Merkür'ü, Dünya'yı, Jüpiter'i rahatlıkla çekebilirken sistemin en uzak kenarlarında bulunan Oort Bulutu üzerindeki etkileri kıyasla çok daha zayıftır.

Sonuç olarak bir gök taşı, Dünya'ya yaklaştıkça üzerine etki eden kütle çekimi kuvveti katlanarak artar. Eğer yer çekiminden kurtulamazsa, nihayetinde atmosfere girer ve yanar.
Kaynaklar
- D. Dobrijevic. Meteor Showers And Shooting Stars: Formation And History. (11 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 20 Aralık 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı