Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
R Yyyyyyyyy
Üye 18 Aralık 2023 2 Cevap
1

Down Sendromlu veya beyin hasarı almış ve artık bir şeylerin kontrolünün kendisinin elinde olmayan insanlara insan aklına sahip diyebilir miyiz?

Demek istediğim aslında insan olan ancak insan bilincinde olmayan insanlara bir insanın aklına sahip demek doğru olur mu? (Hangi kategoride doğru durur emin olamadım.)
399 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ekrem Müftüoğlu
Hâlihazırda "Pedogojik Formasyon" eğitimi alıyorum. 18 Aralık 2023

Biraz sert bir üslup olsa da güzel bir soru olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Öncelikle evet, genetik veya başka bir sebeple zihinsel olarak "özel" olarak nitelendirebileceğimiz insanların da insan aklı vardır.

Öğretmenlerimizin aldığı "Özel Eğitim Yöntemleri" gibi derslerde bu aklın işleyiş biçimi detaylıca anlatılır. Özel durumu bulunan kişiler insan aklına sahiptir ancak akıllarının işleyiş biçimi sıradan bir insandan farklıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Zihinsel olarak "özel" olarak nitelendirilen insanların içinde toplum arasında "üstün zekalı" olarak bilinen kişiler de dahil edilir. Yani sanıldığı gibi bir eksiklik durumu söz konusu olmamakla birlikte sıradan bir insana davranış şekli ile özel bir insana yaklaşmak istenilen sonuca ulaşmamızı sağlamayabilir.

Tabii ki toplumun tamamını özel durumu olan kişilere duyarlı olacak şekilde güdülemek neredeyse imkânsızdır. Bu sebeple sayılarının toplumun genel nüfusuna görece azlığının avantajıyla özel durumu olan kişilerin durumuna göre eğitim alan büyük gruplar içinde serpiştirilerek ya da kendi aralarında kurulacak daha küçük gruplar ile alacağı özenli eğitimlerle topluma uyum sağlaması için yönlendirilmesi önem arz eder. Bunun yanında bazen birebir ilgi gösterilmesi de gerekebilir, bu konularda eğitim sistemi ile sağlık sistemi birlikte çalışmakta olup net ve tek bir çıkış yolu göstermek yanlış olacaktır.

Uygun bir eğitimden geçmiş ve ailesinden doğru şekilde destek almış, zihinsel olarak özel olan insanları belli bir zaman sonra davranış biçimi açısından normal kişilerden ayırt etmek güçleşecektir.

Sonradan meydana gelen kazalar neticesinde ortaya çıkan zihinsel özürler ise nörolojinin konusu olmakla birlikte gerekli ise doğru bir tedavi ve yine gerekli ise etkili bir rehabilitasyon ile geri döndürülebilir.

Daha özel durumlar var mıdır? Muhakkak. İstisnaların içinde de istisnalar bulunabilir...

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet H.
Mehmet H.
9K UP
YKS Öğrencisiyim 18 Aralık 2023

"İnsan Bilinci" derken neyi kast ettiğinizi anlamadım. Bu felsefi bir soru. Hepimiz birbirimizden farklı düşünüyoruz. Yaşlanmış bir insanın verdiği kararları "yanlış" veya "doğru" olarak sınıflandırırken tamamen kendi düşünce tarzımıza uygun olup olmadığına bakarak karar veriyoruz, fakat o yaşlı kişi için doğru olan kendi karar verdiğidir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close