Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Hayvanlarda hamilelik süresinin uzunluğu ve/veya yetişkinliğe erişme süresiyle zeka seviyesi arasında doğru orantı var mıdır?

Sorunun Evrim&Abiyogenez yerine buraya daha uygun olduğunu düşünerek açtım, eğer hatalıysa yöneticilerden taşımalarını rica ediyorum.
582 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berkay Kutsal
Öğrenci

Evrim Ağacı'nın gebelik süresi ile ilgili bir makalesinden bir kesitini buraya bırakıyorum. İnsan dahil 10 hayvanın gebelik süreleri şöyle:

Deniz Aslanı: 350

Tüm Reklamları Kapat

Evcil At: 335

Lama: 330

Tüm Reklamları Kapat

Fok: 330

İnek: 285

İnsan: 270*

Goril: 257

Elk: 245

Kanada Geyiği: 245

Kutup Ayısı: 241

Buradan yola çıkarak, zekâ ile gebelik arasında bir ilişkiyi şahsen ben göremiyorum. Bu makaleyi kaynaklar kısmına ekliyorum, listenin tamamına oradan bakabilirsin.

İkinci soruna gelirsek, öncelikle yetişkinlik tanımımıza bakmamız lazım. Legal olarak yetişkinlik ülkeden ülkeye değişse de genellikle 18 yaşını geçtikten sonra elde edilir; ki bu sadece insanlara özgü bir yetişkinlik olgusu. Biyolojik olarak yetişkinlik ise cinsel olgunluğa erişmiş, üreme becerisine sahip canlılar için kullanılır. Birçok faktöre bağlı olarak değişiyor ancak yaklaşık bir değer verirsek kızlar için 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşları yetişkin oldukları dönemdir diyebiliriz. Bu bağlamda, insandan uzun ömürlü bir canlıyı ele alırsak (ben en uzun ömürlü omurgalı canlı olan Somniosus microcephalus yani Grönland Köpekbalığı üzerinden anlatacağım) yetişkinliğe 150 yaşında eren canlılar bile görebiliyoruz. Yine zekâ ile bir ilişkisini göremiyorum ben şahsen, yine de bu gibi karşılaştırmaları birbirine fiziksel olarak daha yakın canlılar arasında yaparak (örneğin primatlar arasında) zekâ-gebelik süresi ya da zekâ-cinsel olgunluk süresi araştırılabilir.

224 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hayvanlarda Gebelik Süreleri. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Yetişkinlik Nedir?. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Grönland Köpekbalığı Cinsel Olgunluğa Ne Zaman Erişir?. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close