Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Aksakal
Üye 21 Kasım 2023 2 Cevap
3

İzole bir odada bir buzdolabının kapağını açık bırakırsak ve buzdolabını fişe takıp çalıştırırsak odanın sıcaklığı/ısısı nasıl değişir?

892 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
127K UP
Fizik meraklısı 17 Aralık 2023

Buzdolabının yaptığı şey içindeki ısıyı alıp (işlem sırasında ortaya çıkan ekstra ısı ile birlikte) dışarı atmak. Doğal olarak odanın ve buzdolabının içinin sıcaklığı artacaktır.

Ek olarak sürecin işleyişi biraz daha farklı olsa da buzdolabının kapağını kapalı tutmanız da eninde sonunda yine hem odanın hem de buzdolabının içinin başlangıca göre ısınması ile sonuçlanacaktır. Buzdolabının içinin kapağı kapalı iken (bir süre sonra) ısınmasının ise iki sebebi var. Birincisi buzdolabı iç ve dış ortam arasında tam bir izolasyon sağlamıyor. İkincisi ise radyatör sıcaklığının çok fazla artması sonucu ortaya çıkıyor. Bu noktada buzdolabı ya çalışmayı durdurur ya da bozulur. Bu ikisinin de olmadığı bir durumda sistem ısıyı dışarı atmak yerine içeri almaya başlar.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kazım Murat Şimşek
Meraklı 17 Aralık 2023

Buzdolabinin motoru da odada olacagi icin isi da sicaklik da artacaktir.

Buzdolaplarinin calisma prensibi isi pompasi seklindedir. Isi pompalari ise gazlarin basinc ve sicaklik dengesi prensibine gore calisir[1]. O yuzden buzdolablarinda gazi bitmis, gazi kacmis gibi terimler konusulur. Klimalar da ayni sekilde isi pompasi prensibiyle calisir.

Peki nasil calisir bu isi pompalari?

Tüm Reklamları Kapat

Buzdolabinin icinde, isi iletkeni olan borular icinde soguk gaz dolasir, bu gaz buzdolabindan isi alir yani buzdolabinin icini sogutur, kendi sicakligi nispeten artar.

Gaz devamli buzdolabinin ici ile disi arasinda dolasim halindedir. Buzdolabinin icinden isi alarak, disari cikarken basinci ve/veya hacmi degistirilir, bu geciste gaz oldugundan da sicak hale gelir, ortam sicakliginin ustunde isinan gaz ortama yani odaya isi verir, yani sogur. Daha sonra tekrar basinc ve/veya hacim degisimiyle tekrar sogutulur. Buzdolabinin icinden disari ciktigi duruma gore isi kaybetmis oldugu icin, buzdolabindan ciktigi duruma gore daha soguk olarak buzdolabinin icine tekrar girer. Bu dongu bu sekilde devam eder.

Eski buzdolaplarinin arkasindaki ince tellerin vazifesi, o teller ince borulardir ve iclerindeki gazin hava ile isi alisverisi yapmasini saglarlar.

Buzdolabinin kapagi acik kalirsa, icerisiyle disarisi ayni ortam oldugu icin, soguma gerceklestirilemez ancak sistem disaridan enerji aldigi icin ve bu enerji de motorun isinmasina neden olacagi icin ortam isinacaktir.

Eger sisteme disaridan enerji girisini tamamen kapatir ve bir sekilde bu gaz dongusunun kendi basina gerceklesmesi saglayabilirseniz, o durumda odanin isi ve sicaklik dengesinde bir degisiklik gerceklesmez.

Kaynaklar

  1. E. Gregersen. Gas Laws | Definition & Facts. Alındığı Tarih: 17 Aralık 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close