Bahsedilen islemi tam olarak ne sekilde yaptiginiza gore bazi farklar olabilir ancak deneyinizin muhtemel sebepleri asagidaki seceneklerden birisi olabilir. kontrollu deneylerle tekrarlamak gerekir.
1) Kavanozu isitmaya devam ediyorsaniz (bunu kastettiginizi sanmiyorum ama ihtimaldir diye yaziyorum) patlamasi cok normal cunku basinc artiyor.
2) Kaynar haldeyken kavanoza aldiginizda, gaz haline gecis sureci aninda durmus olmuyor. Buharlasma devam ediyor, dolayisiyla icerideki basinc artisi bir sure daha devam ediyor.
3) Duragan halde sivi asagida, gaz yukardayken, calkalama esnasinda gazin sivinin kutle basincina maruz kalmasina sebep oluyor olabilirsiniz.
4) Ancak en muhtemel 2 secenekten birisi; siviyi koydugunuz kavanozda, kavanozun ustunde bulunan normal sicakliktaki hava, kaynar suyun sicakligiyla isinmaya baslar ve ustu de kapali oldugu icin basinci artar, calkalama islemi de gazin sicak suyla temas yuzeyini arttirdigi icin isinmasini hizlandirir ve su sogumadan hizla isinmis olur ve basinc artisiyla patlar.
5) En muhtemel diger ihtimal ise; calkalama esnasinda kavanozun metal olan kapagi daha cok genlesir ve gevser, diger seceneklerde bahsedilen basinc artislarindan biri sayesinde kolaylikla patlar.
Kontrollu deneylerle test etmek lazim. Tabi guvenlik onlemlerini alarak.
[1]
Kaynaklar
- Florida State University Chemistry Lab.. Gas Laws. Alındığı Tarih: 16 Aralık 2023. Alındığı Yer: Florida State University Chemistry Lab. | Arşiv Bağlantısı